Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De kritische consument willen we via het bio-retailkanaal bereiken"

Zijn bitterballen en kroketten uit eigen fabriek nog lekkerder?

Tholen – Royal Spelt beschikt sinds een paar maanden over een eigen volledig biologisch bitterballen- en krokettenfabriek. "We zijn erg kritisch op de kwaliteit en hiermee hebben we de productie volledig in eigen hand", vertelt Michael Kapoen. Hij geeft aan dat de kwaliteit van de producten na de ingebruikname van de fabriek ook nog verder verbeterd is. "Eigenlijk hebben we op alle vlakken stappen kunnen zetten. Ten eerste is de constantheid beter. Ook de bouillon, die we van verse groenten en kruiden trekken, is van nog mooiere kwaliteit. Dat ruik je en proef je meteen. De speltragout krijgen we nu net wat smeuïger doordat we deze wat meer de tijd geven. En voor de korst kunnen we gedurende het productieproces meteen wat aanpassingen doorvoeren, zodat hij net wat krokanter en brosser wordt."

Michael en Fabienne in de bitterballen- en krokettenfabriek van Royal Spelt.

Michael erkent dat er veel kwam kijken bij de bouw en ingebruikname van de fabriek. "In het begin stonden we van 's morgens 7 uur tot 's avonds half 12 in de productieruimte. Nu hebben we de avond weer lekker voor onszelf. Elke machine heeft een aantal variabelen en die hebben allemaal invloed op de productie. Dat beseffen we nu eigenlijk pas goed. Over de kwaliteit zijn we nu heel tevreden. We kunnen onze zelfgemaakte bitterballen en kroketjes echt met trots presenteren."

Nog meer focus op veggie
De hardlopers in het aanbod zijn de varianten met een vulling van Groente/Parmezaan en Jerseykaas. Vooral de bitterballen en minikroketjes zijn erg populair.  Fabienne en Michael vertellen dat de vraag naar vegan/vegetarische bitterballen en kroketten nog altijd toeneemt. Mede daardoor heeft Royal Spelt besloten om zich nog meer te focussen op het vegetarisch en veganistisch assortiment: Veggie. "Zeker wanneer we de stap naar de retail gaan maken willen we duidelijkheid creëren door voor een volledig vegetarisch aanbod te gaan. Met plantaardige voeding kun je mooi internationale smaken combineren, culturen mixen." Qua afzet richt de producent zich met name op de biologische retail. "We hebben onze producten ontwikkeld voor de kritische consument en we zijn van mening dat we die via het bio-retailkanaal kunnen bereiken."

Zeewierbitterbal goed ontvangen
De laatste toevoeging aan het assortiment is de zeewierbitterbal. "Die loopt al goed. We krijgen erg positieve reacties op de smaak. Het zeewier halen we bij Your Well. We zagen allerlei positieve berichten over zeewier voorbij komen. Op de Biobeurs komen de aanbieders van ingrediënten naar je toe, waaronder ook die van zeewier. We zijn toen met een sample aan de slag gegaan en hebben er onder andere zeekraal en edamame boontjes in verwerkt. Deze snack heeft een mooie ziltige smaak, waar je graag nog een balletje van eet."

De zeewierbitterbal.

Volop plannen
In de toekomst wil Royal Spelt alle ingrediënten rechtstreeks bij de teler of de boer gaan halen. "Dit doen we nu al met onze oesterzwamteler. Deze oesterzwammen zijn van een mooi klein formaat en we halen ze vers op. Hetzelfde doen we met de Jersey kaas. En deze snijden en raspen we vervolgens zelf. Dat kost een paar uur, maar op deze manier hebben we de beschikking over deze topkaas. Het lijkt me heel leuk om dit verder door te voeren in onze werkwijze." Ook wil het bedrijf de komende tijd het assortiment verder gaan verbreden en uitbreiden. "Er zijn nog zoveel meer mogelijkheden. Ik heb nog heel veel wensen qua producten die ik wil gaan maken."

Voor meer informatie:
Michael Kapoen
Royal Spelt Snacks
Vrijewade 11
3439 PB Nieuwegein
06 41161022
[email protected] 
www.royalspelt.nl