Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BoldData telt 15 nieuwe groentewinkels, andere speciaalzaken blijven achter

Groenteboer voor het eerst in 10 jaar weer in opmars

De groenteboeren boeren goed! Na een aantal magere jaren, is voor het eerst in tien jaar een stijging te zien van het aantal groenteboeren in Nederland. Uit cijfers van dataspecialist BoldData blijkt dat er sinds begin 2021 15 nieuwe groente- fruitwinkels zijn bijgekomen.


Aantal speciaalzaken in Nederland, bron BoldData

De afgelopen jaren verdwenen steeds meer groenteboeren uit het straatbeeld. Tien jaar geleden telde Nederland nog 1.155 groente- en fruitwinkels. Nu zijn dit er 870, een daling van 25%. Vooral in 2015 daalde het aantal groentewinkels hard: maar liefst 55 winkels sloten hun deuren. Nu lijkt het tij te keren. Voor het eerst in 10 jaar is er weer een groei te zien van het aantal groentewinkels in Nederland. In 2021 steeg het aantal groentewinkels met 2%.

Andere speciaalzaken blijven achter
Opvallend is dat andere speciaalzaken achter blijven. Het aantal viswinkels (-1,3%), bakkers (-0,4%) en slagers (-1,2%) liep sinds 2021 iets terug.

Aantal Groentewinkels in Nederland per provincie
Het aantal groentewinkels in Nederland is 870. één op de 5 Nederlandse groentewinkels is gevestigd in Zuid-Holland (20%). Op de tweede plaats staat Noord-Holland met 165 groentewinkels (19%). Ook in Noord-Brabant (14%) zijn er vee groentewinkels te vinden. Samen zijn in deze drie provincies meer dan de helft (53%) van alle Groentewinkels in Nederland gevestigd.

Bron: BoldData

Publicatiedatum: