Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op naar meer samenwerking in de bio-sector in de Rotterdamse regio

'Er is zoveel mogelijk als we beter gaan samenwerken.' Dat was de conclusie van de bijeenkomst met zo'n 25 spelers uit de bio-sector in de regio in op 12 juni. Hopelijk het begin van een mooi traject dat ze als Rotterdam de boer op! van harte ondersteunen.

Onder de aanwezigen waren biologische boeren, grote en kleine retailers, korte ketenbedrijven en adviseurs. Na een korte introductie van Robert-Jan Piek en Rachelle Eerhart over wat Rotterdam de boer op! doet en hoe ze vanuit hun programma al samenwerken met veel biologische boeren en organisaties in de regio, koppelde Michaël Wilde van The Organic Embassy de resultaten van de verkenning terug die hij voor Rotterdam de boer op! heeft uitgevoerd de afgelopen maanden.

Brainstorm BioLokaal met Michael Wilde van The Organic Embassy

Tijdens deze verkenning onderzocht Michaël hoe er al wordt samengewerkt binnen de biologische sector in de regio en wat verdere mogelijkheden en wensen zijn. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen uit de verkenning:

  • Noem biologische landbouw als expliciet voorbeeld van natuurinclusieve landbouw als je daarover communiceert.
  • Zet in op gezamenlijke én herkenbare promotie van biologische streekproducten, zodat consumenten het bij de boer, in de (online) winkel en in een restaurant herkennen.
  • Faciliteer (gezamenlijke) productontwikkeling van biologische producten door voedselmakers.
  • Onderzoek wat nieuwe mogelijkheden zijn voor gezamenlijke verkoop van biologische streekproducten.
  • Onderzoek wat er mogelijk is op het gebied van gezamenlijke lobby bij overheden.

Groepsfoto bij de BioLokaal bijeenkomst

Brainstorm
Vervolgens was het tijd voor de brainstorm. De aanwezigen gingen in groepjes uiteen en daar werden deze ideeën besproken:

  • Hoe kunnen ze 'bio' een mooie plek geven binnen Eet Natuurlijk Lokaal, de publiekscampagne van 'Rotterdam de boer op!'? Verkend werd of er aan (te ontwikkelen) Eet Natuurlijk Lokaal infoborden, flyers, supermarktschappen, logo's in webshops, et cetera een stempel 'bio' toegevoegd kan worden voor de herkenbaarheid van het biologische streekproduct.
  • Hoe krijgen ze meer biologische (streek)producten in de horeca & bedrijfscatering? Hiervoor is het belangrijk om het niet direct te hebben over 100% bio, maar om het streven naar de groei van het percentage biologische inkoop mee te nemen in de verschillende trajecten die er al binnen Rotterdam de boer op! lopen, zoals de samenwerking met Het Nieuwe Nassen en het inkoperscollectief 'Natuurlijk Eten & Drinken' met MVO Nederland.
  • Hoe kan de logistiek zo georganiseerd worden dat de biologische streekproducten in de regio op meer plekken in de regio verkocht worden? En, is het mogelijk om gezamenlijk te kopen tot een 'Bio&Lokaal' schap in natuurvoedingswinkels en supermarkten?
  • Hoe ontwikkelen we meer biologische streekproducten, zoals een biologische brie? Hoe kunnen andere makers gestimuleerd worden om hier een verdienmodel voor op te bouwen? Samenwerking met het Rotterdam de boer op! transitiefonds en Fresh Ventures Studio van BlueCity ligt hier voor de hand.

Vervolg
Al met al een energieke en leuke bijeenkomst die smaakt naar meer, zo meldt Rotterdam de boer op! Ze gaan aan de slag met de actiepunten en organiseren in het najaar een volgende bijeenkomst.

Ben jij ook een speler in de biologische sector in de regio Rotterdam en heb je interesse om deel te nemen? Neem dan contact op met Robert-Jan Piek op [email protected].

Voor meer informatie: www.rotterdamdeboerop.nl

Publicatiedatum: