"Onze belangrijkste drijfveer om biologisch te telen is de veiligheid van mens en milieu"

De groeiende markt voor in Nieuw-Zeeland geteelde bio-appelen

Bayleaf Organics, in Haumona op North Island (Nieuw-Zeeland), beheert 50 ha biologische appelboomgaarden. Mede-eigenaar Wendy Dowling, die het bedrijf samen met haar man Craig runt, zegt dat er een groeiende markt is van consumenten die voeding willen dat geen residu bevat en een hoge voedingswaarde heeft en dat geteeld is in een ethisch, milieuveilig systeem.

"Onze belangrijkste drijfveer om biologisch te telen is de veiligheid van mens en milieu," aldus Dowling. "Craig en ik hechten er allebei veel belang aan om een mooie oogst te telen zonder onze medewerkers, onze gezinnen of de grotere gemeenschap om ons heen bloot te stellen aan gevaarlijke, giftige gewasbeschermingsmiddelen. Wij zouden ons niet op ons gemak voelen als ons personeel dag in dag uit in de buurt van gevaarlijke stoffen zou werken. Wij wonen op een van onze boomgaarden, met onze kinderen en huisdieren. Er wordt voortdurend nieuw onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico's op lange termijn van herhaalde blootstelling aan dergelijke stoffen. We weten dat onze kinderen elke dag van het jaar in de boomgaard kunnen spelen of een appel van de boom kunnen eten zonder het risico te lopen aan iets schadelijks te worden blootgesteld."

Maar ze geeft toe dat de bio-appelteelt een uitdaging is, omdat ze niet over het volledige scala aan opties beschikt dat conventionele telers wel hebben om alle plagen en ziekten te bestrijden.

"Onze bespuitingen zijn vaak gebaseerd op het weer, in plaats van op de kalender," zegt ze. "Craig moet het weer en de schimmelsporenvoorspellingen goed in de gaten houden en de bespuitingen daarop afstemmen. We moeten proactief beheren; ons richten op rassen die goed groeien in een biologisch systeem, dienovereenkomstig snoeien, de bodem verzorgen zodat die de bomen de voedingsstoffen kan geven die ze nodig hebben, begrazen met schapen om het schimmelstrooisel te verminderen en voor de gezondheid van de bodem."

Dit jaar was een uitdagend seizoen, met een lagere opbrengst dan voorspeld, maar een oogst van goede kwaliteit. Dowling zegt dat er enkele blokken zijn met een slechte bestuiving en dat blokken die vorig seizoen slecht werden uitgedund, als gevolg van arbeidsproblemen door Covid-19.

"Vorig jaar hebben we ongeveer 90.000 kartons verpakt en dit jaar hebben we onze areaal verkleind, een gepacht blok vrijgegeven en onze bomen meer gedund voor grotere appelmaten," zei ze. "We verwachten dit jaar ongeveer 50.000 kartons te kunnen verpakken, waarbij we ons beter op de markten en de grootteprofielen zullen richten. Onze oogst is heel goed verlopen, ondanks de zware regenval die de oostkust een groot deel van maart heeft geteisterd. Onze opbrengst is kleiner dan verwacht door wat schade door plagen en ruwschilligheid; door het vochtige weer in het voorjaar droogden de vruchten traag en door sommige besproeiingen hebben bepaalde variëteiten ruwschilligheid opgelopen. Maar al met al is het fruit in de bak fantastisch en we zijn er echt trots op.

Het bedrijf is bezig aan zijn derde exportseizoen en ongeveer de helft van de oogst wordt zelf gedaan. Dit heeft hen de mogelijkheid geboden om rechtstreeks zaken te doen met Awe Sum Organics in de Verenigde Staten.

"Wij streven ernaar om zoveel mogelijk van onze zaken zelf in handen te hebben, van de werving van arbeidskrachten tot vervoer, sapmarkten, de plaatselijke boerenmarkt, tot de export," zei Dowling. "We maken nog steeds gebruik van andere exporteurs voor de afzet aan Europa, Taiwan en het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar hebben we onze lokale afzet in Hawkes Bay en rond Nieuw-Zeeland opgevoerd. We hebben een wekelijkse kraam op de Hastings Farmers Market elke zondag tijdens het oogstseizoen. Wij verkopen ons fruit aan JJ's Organics, Hawkes Bay Harvest en Hapi voor hun biologische sappen. We leveren regelmatig aan Ceres Organics en Chantal Organics. We hebben een prachtige relatie opgebouwd met een gelijkgestemd bedrijf genaamd Coral Tree Organics, dat onder andere hoogwaardige bio-appelciderazijn maakt. Wij verkopen hen onze tweede keus uit het pakhuis en fruit dat geplukt is uit de boomgaard. Het is fijn om te weten dat ons fruit wordt gebruikt voor het maken van zo'n mooi, gezond product, dat met liefde wordt geproduceerd door een familiebedrijf als het onze."

Bayleaf Organics teelt verschillende rassen: Aztec Fuji, Galaxy Gala, Cripps Pink (Lady in Red), Granny Smith en dan nog wat kleinere blokken met nieuwe rassen. Het seizoen begint midden-februari met Gala, en wordt dan relatief mooi uitgespreid tot Cripps Pink, dat midden-mei wordt geplukt.

"We proberen meer van de nieuwere gespecialiseerde rassen te telen, zodat we een hogere prijs kunnen vragen," aldus Dowling. "De afgelopen 3 tot 5 jaar is er veel veranderd, want de teeltkosten zijn enorm gestegen, maar de teler heeft daar geen enkele vergoeding voor gekregen. Maar we telen veel Cripps Pink en Aztec Fuji die het heel goed doen in een biologisch systeem, omdat veel appelen dat niet doen, omdat ze ruw worden en de bladeren gevoelig zijn voor zwavel. We hebben nog steeds een behoorlijke hoeveelheid Galaxy, waar we een goede prijs voor krijgen. Dan planten we eigenlijk meer Granny Smith omdat er een sterke markt is, vooral in Amerika, waar ze de grote groene appel verkiezen. We hebben onze Braeburn dit jaar naar een appelciderazijnbedrijf gestuurd, wat er veelbelovend uitziet. Dit heeft ons in staat gesteld geld te verdienen aan wat anders een niet-productief blok zou zijn geweest."

Voor meer informatie:
Wendy Dowling
Bayleaf Organics
+64 6875 0990
info@bayleaforganics.co.nz 
www.bayleaforganics.co.nz 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven