"Het komt nu allemaal uit het buitenland en onze schuur ligt nog vol"

Een zak wortelen bij je pot pindakaas?

Tholen - Je gaat naar De Pindakaaswinkel en neemt mee... een zak biodynamische wortelen. In de vestigingen van De Pindakaaswinkel loopt momenteel een actie tegen voedselverspilling. Lizelore Vos, de zus van 'Pindabaas' en bio-boer Michiel, kampt met een overschot aan BD-wortelen. Hier vragen ze in de winkel aandacht voor. Men kan een goedgevulde zak wortelen kopen voor slechts 0,95 euro.

De actie in één van de winkels. In De Pindakaaswinkel is ook het BD-wortelsap van Lizelore verkrijgbaar. Klik hier om de poster in een groter formaat te bekijken. 

Ze geeft aan dat ze met deze actie vooral aandacht willen vragen voor de huidige marktsituatie. "Het is bizar hoeveel wortelen er op dit moment zijn en dat dit eigenlijk allemaal voerwortelen zijn geworden. Het komt nu allemaal uit het buitenland en onze schuur ligt nog vol. Daar willen we aandacht voor vragen. Mijn broer heeft met de Pindakaaswinkel een enorm platform, dus besloten we eens te gaan kijken wat we allemaal kunnen doen."

Heel weinig vraag
Lizelore heeft vooral problemen om ze weg te krijgen nu. Ze heeft alleen met Odin een vaste afspraak. "De rest verkoop ik normaliter aan verschillende partijen. Er is op dit moment heel weinig vraag, dus kunnen zij nu ook niks. Daar komt bij dat Duitsland nu heel veel goede wortelen heeft. We waren aan het eind van het seizoen hartstikke blij met onze megagoede opbrengst, maar we moeten nu dus eigenlijk nog meer verkopen."

In Duitsland geven ze volgens haar ook duidelijk de voorkeur aan eigen teelt. "In Nederland zouden we wat dat betreft ook wel wat nationalistischer kunnen zijn. Pas als het eigen product in Duitsland op is, komen wij aan de beurt. En dat is dit jaar nog later dan normaal het geval. Daar komt bij dat de markt voor Demeter-wortelen in Duitsland een stuk groter is dan in Nederland."

Ze heeft nu nog zeker 200 ton over. "Ik heb nog wel wat hoop richting Duitsland, maar de prijzen zijn ook hartstikke laag." Voor het komende jaar neemt ze de wortelen overigens gewoon weer in het bouwplan op. "We hebben onze afzet bij Odin en ik heb er wel vertrouwen in dat het volgend jaar wel weer wat rechttrekt. We hebben immers ook wat goede jaren achter de rug."

Positieve reacties in de winkel
Michiel vertelt dat de klanten heel positief reageren op de actie in De Pindakaaswinkel. "We doen wat we kunnen om er nog wat van te maken. Er is heel goed op gereageerd. Het is heel leuk en veel klanten nemen een zak mee om op die manier mee te helpen. Als iedereen een portie wortelen meer eet, moet je zo'n voorraad zo weg kunnen werken."

Ook een overschot?
Bij De Pindakaaswinkel willen ze ook graag andere telers helpen. "We hopen met deze actie mensen te bereiken die iets met dit overschot kunnen. En wij willen ons ook zeker inzetten voor andere telers die met een overschot zitten. Zij mogen contact met ons opnemen."

Voor meer informatie:
Lizelore Vos
Maatschap Vos
Neushoornweg 11
8317 PT Kraggenburg
06 33976699
lizelorevos@gmail.com 

Michiel Vos
De Pindakaaswinkel
michiel@depindakaaswinkel.nl 
www.depindakaaswinkel.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven