Vijfde editie Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel van start

Vandaag (maandag 7 maart) gaat de vijfde editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel van start. Dit jaar heeft de campagne voor het eerst de toevoeging ‘& Zuivel’. Tijdens deze campagne wordt Nederland op een concrete manier bewust gemaakt van de positieve impact van minder vlees en zuivel eten, en ervaren zij hoe gemakkelijk en lekker dit kan zijn. Dit jaar wordt de campagne door een recordaantal van 80 partners gesteund. Naast vele deelnemers, supermarkten en producenten, sluiten ook scholen, pompstations, studentenverenigingen en ministeries zich aan bij het initiatief.

Minder vlees en zuivel op het menu in Nederland
De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel roept Nederland op om van 7 tot en met 13 maart het vlees en optioneel ook zuivel te laten staan. Naast vlees heeft zuivel namelijk ook een zeer belastend effect op het klimaat. Hiermee laat de stichting achter de campagne Nederland zien hoe makkelijk en lekker het is om vegetarisch en plantaardig te eten. Dit blijkt ook echt te werken: 8 op de 10 deelnemers aan de editie van vorig jaar heeft sindsdien minder of geen vlees meer gegeten. Wanneer je als volwassene een week geen vlees en zuivel eet, bespaar je in zeven dagen maximaal 150 liter water en 121 km autorijden aan CO2-uitstoot.

Dit jaar wordt de campagne breed gesteund door 80 partners die allerlei initiatieven organiseren. Zo maken alle grote supermarkten bijvoorbeeld het proberen van nieuwe, vegetarische en plantaardige producten laagdrempelig door verschillende acties en kortingen.

Deelname door heel Nederland
Heel Nederland doet mee aan de Week Zonder Vlees & Zuivel. Zo doen onder andere drie ministeries mee aan het initiatief, promoten acht studentenverenigingen de campagne bij hun leden, en stimuleren 13 cateraars om vaker voor vegetarisch en plantaardig te kiezen.

Liveshow
Ter gelegenheid van de jubileumeditie van de week is er vanaf dinsdag 8 maart een vooraf opgenomen liveshow online te bekijken waarin host Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, in gesprek gaat met verschillende experts. Bij Boerdam aan tafel zitten wereldkampioen roeister en veganist Janneke van der Meulen, diëtist plantaardig eten & duurzame voedselkeuzes Lobke Faasen en milieufilosoof en auteur Floris van den Berg. Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel helden Jan, Dina en Hanno schuiven ook aan om hun ervaringen en tips te delen en Mirjam doet dit vanuit haar keuken in Arnhem waar ze haar favoriete gerecht kookt. Ondertussen bereiden sterrenchefs Erwin Oudijk en Friso van Amerongen vanuit restaurant Wils een verrassend plantaardig gerecht en kookt. De liveshow is vanaf dinsdag 8 maart online te bekijken via deze link.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven