Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Haver maakt comeback in Friesland als duurzaam gewas voor de Eiwittransitie

Met een eiwitgehalte van 15%, tegenover 1,5% gemiddeld in groenten, is havermeel de ideale aanvulling op een meer plantaardig dieet. Het gewas is de afgelopen decennia in de vergetelheid geraakt, maar als het aan Martina Sura, lector Eiwittransitie aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) ligt, maakt haver snel een grootse comeback. Hiervoor werkt zij in Friesland samen met verschillende ondernemers en studenten aan het project HaVerHaal. "Daarnaast is havermeel een ideale basis om glutenvrij brood mee te produceren en gaat de productie zorgen voor meer werkgelegenheid in de regio Noordoost Friesland, win-win-win dus!" Als voorloper in innovatie op het gebied van duurzaamheid en agro-food is Friesland de ideale broedplaats voor de eiwittransitie, een stap naar meer plantaardig eten in de strijd tegen klimaatverandering.

Vergeten recepten terugbrengen
Tientallen jaren geleden was haver niet weg te denken uit de Nederlandse keuken, waarbij havermeel als basis diende voor bijvoorbeeld appeltaarten en broden. Tegenwoordig kennen de meeste mensen alleen nog havermeel en havermelk, maar deze producten maken niet optimaal gebruik van het eiwitgehalte dat het gewas bezit en er bestaan meer variaties om haver in ons eten te verwerken, vertelt lector Martina Sura. "Samen met studenten Voedingsmiddelentechnologie van HVHL en Firda mbo werken we aan het terugbrengen van traditionele haverreceptuur en ontwikkelen we nieuwe producten om van havermout een geweldige aanvulling op een plantaardig dieet te maken." Studenten Voedingsmiddelentechnologie hebben inmiddels al gezonde granola, haverkoek en een haverreep ontwikkelt.

Essentiële voedingswaarden
Naast dat haver een eiwitgehalte van 15% bezit, is het ook een belangrijke bron van bèta-glucanen. Deze vezels zorgen voor een belangrijke balans in de menselijke suikerspiegel. Bovendien dragen bèta-glucanen bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Zo heeft een inname van minimaal 3 gram bèta-glucanen per dag uit voeding al een positief effect.

Samenwerking met lokale ondernemers
Boerin Bianca van der Bos uit Holwerd heeft met haar bedrijf de eerste stappen gezet in deze Friese haverrevolutie en werkt daarbij nauw samen met onderzoekers, studenten en lokale ondernemers. Deze samenwerking is cruciaal voor het succes van het project, vertelt zij. "We zijn momenteel druk op zoek naar lokale partners voor de verbouw en verwerking van de haver." Bianca deelt haar passie voor haver via kookworkshops en de ontwikkeling van diverse haverrecepten. "De betrokkenheid van de lokale gemeenschap groeit, met de verkoop van de eerste eigen haverproducten, waaronder ontbijtgranen, als veelbelovend eerste wapenfeit."

Uiteindelijk wil de projectgroep niet alleen haver terugbrengen naar de Nederlandse keukens en zorgen voor werkgelegenheid in de regio, maar ook het productieproces klimaatneutraal maken. "Tijdens de productie onderzoeken we ook de invloed van gewasbeschermers op de haverkwaliteit en wat er gebeurt als deze helemaal niet meer gebruikt worden", vertelt lector Martina Sura. "Wat is het effect op het gewas? En op de bodem? Allemaal vragen waarop we dit jaar de antwoorden willen hebben."

Bekijk hier de trailer:

Voor meer informatie:
Van Hall Larenstein
Agora 1
8934 CJ Leeuwarden
058 284 62 32
info@hvhl.nl
www.hvhl.nl

Publicatiedatum: