Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lekker Lupine en LuPeel versnellen samen de eiwittransitie

"Hierdoor krijgen Nederlandse telers meer ruimte om naar bio-landbouw over te stappen"

Telersvereniging LuPeel sluit met ingang van het nieuwe teeltseizoen aan bij Lekker Lupine. Er is een gezamenlijke ambitie om de lupineboon van Nederlandse bodem terug op de Nederlandse akkers en op het bord van consumenten te krijgen. Door deze samenwerking kunnen beide organisaties meer impact maken als het gaat om het bouwen van een lokale duurzame lupineketen. Deze nieuwe eiwitketen is relevant omdat lokale lupineteelt- en consumptie heel concreet bijdraagt aan de Nationale en Europese Eiwitstrategie om minder afhankelijk te zijn van plantaardige eiwitten van ver weg. Lupine is bovendien een lekker knapperig boontje vol plantaardige eiwitten dat een goede vlees- en/of zuivelvervanger is en prima in Nederland geteeld kan worden.

Telers- en ketenbijeenkomst in het bloeiende lupineveld. Telers en ketenpartners delen samen kennis en ervaring in bloeiend lupineveld

Meer impact door samenwerking
Lekker Lupine, opgericht door biodynamisch akkerbouwer André Jurrius en Marieke Laméris, organiseert en coördineert sinds 2020 de teelt en afzet van biologische lupinebonen in Nederland en werkt op coöperatieve wijze samen met haar telers. Ze zijn verheugd dat de natuurinclusieve telers van telersvereniging LuPeel zich bij hen aansluit. Beide teelten zijn chemievrij, een belangrijk principe. Door deze samenwerking krijgen bovendien Nederlandse telers meer ruimte om over te stappen naar biologische landbouw. In 2024 wordt ongeveer 50 hectare lupine geteeld door zo'n 15 telers in Nederland. Lekker Lupine hoopt begin september ruim 100 ton lupinebonen te oogsten.

Door de samenwerking bundelen ze ook teeltkennis en productontwikkeling. Zo willen ze het voor retailers, cateraars en verwerkers makkelijker maken om lokaal en duurzaam in te kopen door naast de kant- en klare lupinebonen ook lupineproducten op de markt te brengen als meel, spreads voor broodbeleg en vlees- en zuivelvervangers.

Lupine bloeit in de zomer en trekt veel insecten aan, goed voor de biodiversiteit en prachtig in het landschap.

Maatschappelijke verantwoord
Marieke Laméris en André Jurrius van Lekker Lupine benadrukken het belang van transparantie en eerlijke margeverdeling in de voedselketen: "We gaan voor een gezonder voedselsysteem dat perspectief biedt aan boeren. Onze verbondenheid aan de Bean Deal - de Green Deal voor eiwitrijke gewassen - de ondersteuning vanuit diverse overheden én het enthousiasme vanuit consumenten versterkt ons vertrouwen dat meer ketenpartners met ons willen werken. We zijn dan ook blij met de aansluiting van de telersgroep uit de Peel en geloven dat we samen nog meer impact kunnen maken."

Henk Kerkers, oprichter van telersvereniging LuPeel: "Onze inzet is dat iedere boer in de Peel duurzamer kan boeren en lupine in haar bouwplan kan opnemen. Door samen te gaan met Lekker Lupine bundelen we onze krachten. Kracht die in deze opstartfase cruciaal is, want de praktijk is zeer weerbarstig. 'Maïs en aardappelen' stonden er ook niet in 5 jaar, daar is jarenlang in geïnvesteerd. Samen staan we sterker om de noodzaak tot investering in de toekomst van onze voedselvoorziening te adresseren. Naast samenwerking zijn financiële middelen hierbij onmisbaar!"

Links: Lupineboontjes – in Nederland nog onbekend, in de rest van de wereld een bekende snack en onderdeel van de maaltijd. Rechts: Lekker Lupine ontwikkelt broodbeleg en spreads voor bij de borrel

Marieke van Beers van Innovatiehuis de Peel: "Lupine en andere eiwitrijke gewassen zien we steeds vaker in de Peel. Enerzijds omdat telers op zoek zijn naar een nieuw verdienmodel. Anderzijds omdat peulvruchten mogelijkheden bieden in de vruchtwisseling met reguliere gewassen. Om de teelt en afzet van deze nieuwe gewassen succesvol te laten verlopen, krijgen telers in de Peel ondersteuning via het project Verbonden Peelproeftuinen voor slimme rotatieteelten. Een initiatief van Innovatiehuis de Peel, LLTB en AgroProeftuin de Peel. De samenwerking met Lekker Lupine is waardevol. Het zorgt voor kennisdeling en creëert perspectieven voor lupinetelers."

Lupineboon is de trots van Nederlandse bodem
De lupinetelers telen voornamelijk op zandgronden en lichte rivierklei van Groningen tot Maastricht. De teelt draagt bij aan bodemverbetering en is klimaatpositief. De boon zelf is eiwitrijk en heeft alle essentiële aminozuren in zich. Lupine is de nog onbekende, maar zeer waardevolle, kracht in de eiwittransitie. Bovenal is lupine een boontje dat uitermate geschikt is om in pure vorm te eten in een salade, soep of stoofgerecht bijvoorbeeld. Én een perfecte basis voor spreads en vleesvervangers. Zo levert de Nederlandse lupineboon rendement op voor mens, bodem en klimaat. Dat maakt lupine, het gouden boontje.

Voor meer informatie:
Lekker Lupine
info@lekkerlupine.nl
www.lekkerlupine.nl

Publicatiedatum: