Handmade in Belgium-label voor (biologische) geitenkaas

Le Larry geitenkazen uit Destelbergen ontvangt het UNIZO authenticiteitslabel voor ambachtelijke ondernemers 'Handmade in Belgium'. Le Larry geitenkazen voldoet aan alle criteria om een 'Handmade In Belgium'-ambassadeur te zijn.

Het verhaal van Le Larry begon in 1981 toen ondernemers Gino en Nadine De Clercq een geitenboerderij in Destelbergen startten. Ze leerden het kaasmaken in Frankrijk waar ze zich toelegden op de bereiding van een verse geitenkaas, de crottin à la louche. Le Larry verwijst naar het Franse dorpje waar ze hun ambacht hebben geleerd. In 2004 werd Le Larry overgenomen door Gandaham en sinds 2008 zijn beide bedrijven buren op hetzelfde terrein. Matheo Cornelis, Operationeel Verantwoordelijke Zuivel, loodst Le Larry naar de toekomst. En daarin blijft de ambachtelijke aanpak cruciaal, want een groot deel van de productie gebeurt ook vandaag nog met de hand. De toekenning van het HIB-label is dan ook een erkenning voor het vakmanschap dat in de romige geitenkaasjes van Le Larry schuilt.

Een greep uit het assortiment van Le Larry met vooraan op de foto een biocrottin met lente-ui. 

Le Larry maakt zowel geiten- kazen op basis van rauwe als gepasteuriseerde melk. Het hoofdingrediënt is altijd verse, volle melk van geitenboerderijen uit de omgeving. De productie verloopt volledig ambachtelijk. De kaasjes worden met de pollepel in vormen geschept. Na het uitlekken worden de kaasjes handmatig gekeerd en gezouten. Het resultaat is een zachte en romige geitenkaas die in verschillende bereidingen wordt gesmaakt. Naast de rauwmelkse biocrottin à la louche, maakt Le Larry allerlei andere delicatessen zoals oliekaasjes, kaasjes met spek, kruiden of geitenkaastapas.

Foto rechts: De kaasjes moeten 'à la louche' (met de pollepel) worden geschept. Dit moet met de hand gebeuren om de textuur van de kaasjes te behouden.  

Voorwaarden
Dankzij het authenticiteitslabel Handmade in Belgium (HIB), uitgereikt door UNIZO, krijgt de consument de garantie dat het product ambachtelijk en met liefde gemaakt is. Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Een jury van ondernemers en experts kent dit label toe. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50% 'handmade' zijn, een zekere nutsfunctie hebben en de handtekening van de maker dragen.

Handmade is populair
In Oost-Vlaanderen zijn al ongeveer 150 ondernemers bekroond met het label. In heel Vlaanderen en Brussel bekronen we parels van ondernemingen met het authenticiteitslabel. De groep van HIB-ers blijft dus groeien, vooral in stedelijke gebieden. Maar ook in kleine (deel) gemeenten ontdekt Vlaanderen vandaag door het label unieke ambachtelijke beroepers die een sterk product maken.

Voor meer informatie: www.lelarry.be en www.unizo.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven