Eerste winkel opent in Milaan, Italië

Nudo: nieuw lokaal winkelformat rond een fruitkrat ontworpen

De nieuwe lokale winkelformule, ontworpen door Francesco Faccin voor EcorNaturaSì, kanaliseert de 40x60 module van de krat die in de hele tuinbouwketen wordt gebruikt om afval te verminderen en circulariteit te stimuleren.

Nudo is een nieuw lokaal winkelformat ontworpen door Francesco Faccin voor het in Veneto gevestigde biologische bedrijf EcorNaturaSì. Het is een winkelruimte waar verse, losse producten worden verkocht, zo mogelijk zonder verpakking, zoals fruit, groenten, wijn en kaas, maar het is ook een ontmoetingsplaats en een mogelijkheid om meer te leren over de tuinbouwwereld en de voedselketen. De eerste winkel is geopend in de Viale Monte Nero in Milaan en de volgende zijn al gepland, in de hoofdstad van Lombardije en vervolgens in andere regio's.Het ontwerp van de ruimtes en de inrichting van Nudo is geïnspireerd op de opvouwbare plastic kratten van 40x60 die in de hele keten van EcorNaturaSì worden gebruikt. "Toen ik het hoofdkantoor van het bedrijf bezocht, werd ik getroffen door de grote machine die de kratten wast voordat ze opnieuw worden gebruikt. Het bedrijf heeft er ongeveer 500.000 en heeft een standaardiseringsproces voor ze geperfectioneerd in alle stadia van de keten, van het veld tot de eindconsument, waarbij hergebruik wordt bevorderd en afval wordt verminderd en waarbij ook voor de uiteindelijke verwijdering wordt gezorgd," zegt Faccin. "De krat is gemaakt van plastic, maar het idee is ingegeven door echt duurzaam denken."Deze focus op optimalisatie is ook van invloed geweest op het ontwerp van Nudo's meubilair, zoals de ontwerper vertelt: "Het is gebaseerd op de module van de EcorNaturasì kratten. De grondstof is natuurlijk, onbehandeld hout, gekozen met circulariteit in gedachten. Aluminium en linoleum zijn inert zonder toevoegingen. Het hele productieproces is gebaseerd op halffabrikaten zoals geperste onderdelen en panelen, om te voorkomen dat er ad hoc mallen en kostbare, impactvolle engineering moeten worden gemaakt. Nu de eerste winkel is geopend, plannen wij de volgende, die qua omvang kunnen verschillen, met behulp van een configurator met modulaire elementen. Wij hebben het concept "op maat" vermeden om zoveel mogelijk afval te vermijden, zowel op het vlak van ontwerp als van materiaal."


Nudo 2021, Viale Monte Nero, Ph Veronica Camera, Studio Francesco Faccin

Het resultaat is een stedelijke maar eenvoudige look, gedicteerd door de beslissing om kratten in de winkel te laten staan omwille van de transparantie, met daarin hetzelfde fruit en dezelfde groenten van het veld. "We wilden de tuinbouwwereld niet idealiseren, maar op een samenhangende en vooral duurzame manier laten zien, in de concrete zin van het woord," voegt Faccin eraan toe.

Nudo is ook een "voedselcultuurkatalysator", zoals de ontwerper het noemt. Elk verkooppunt is een verspreidingspunt en heeft een programma van themabijeenkomsten, eerst met de telers. De vzw Movimento per la Terra, die bij EcorNaturasì van start is gegaan, zorgt voor de contacten met het gebied, de tuinbouwwereld en de plaatselijke autoriteiten.

Voor meer informatie: salonemilano.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven