Meer melk met minder aangekocht eiwit

Na het succes van het afgelopen jaar, was er ook dit jaar een online Biokennisweek ter vervanging van de live Biobeurs. Van 10 tot en met 13 januari konden bezoekers deelnemen aan meer dan 100 verschillende online workshops met diverse thema’s. Ook Reudink was erbij met online workshop 51. ‘Meer melk met minder aangekocht eiwit’.

Dit jaar koos Reudink voor een sectorspecifiek thema. In de workshop ‘Meer melk met minder aangekocht eiwit’ gaf onze bio-melkveespecialist Robert van Dorst antwoord op de vraag: hoe kunt u als biologisch melkveehouder de eiwitproductie van eigen land verhogen, de rantsoenen optimaliseren, en daardoor de aankoop van eiwit verminderen? We adviseerden de deelnemers hoe zij het volgende resultaat kunnen behalen: meer melk, een hoger saldo en verduurzaming mede door een meer gesloten kringloop. Mengteelt biedt hierbij uitkomst. 

Mengteelt biedt uitkomst
Dankzij de teelt-aanpak van Reudink halen melkveehouders meer eiwit van eigen land. Mengteelt vormt hierin een belangrijk onderdeel. De voordelen van mengteelt zijn omvangrijk:

  • Het is een robuuste teelt (grote oogstzekerheid met relatief weinig werk)
  • Mengteelt zorgt voor een toename van de biodiversiteit (Leguminosen)
  • Er ontstaat een betere bodemkwaliteit
  • Het resulteert in een super koeienvoer dat de dieren graag vreten

In de workshop legt Robert uit hoe Reudink-klanten ruim 800 kilo extra eiwit en 8 ton droge stof per hectare behalen. Daarnaast is er een kostenvoordeel van €1,50 per 100kg nu er krachtvoer met minder eiwit aangekocht kan te worden.

“Door in te zetten op mengteelt kunnen melkveehouders 834 kilo extra eiwit van eigen land halen. Zo hoeft er minder eiwit aangekocht te worden om de rantsoenen te corrigeren en daarmee te optimaliseren. Deze praktische teeltaanpak is goed voor het milieu, de omgeving, het dier en past binnen de kringloopgedachte. Bovendien resulteert het in een saldoverbetering voor de melkveehouder”, aldus Robert.

De workshop is hier terug te kijken.

Voor meer informatie: 
Reudink
info@reudink-bio.eu
www.reudink-bio.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven