Ruim aanbod Spaanse biologische Nadorcotts en Tango's zet prijzen onder druk

Het biologische fruitareaal in Spanje neemt elk jaar toe en vooral citrus laat sterke groeicijfers zien. Het ruimere aanbod van gecertificeerde biologische sinaasappelen, clementines en mandarijnen begint zich te weerspiegelen in de prijzen die steeds meer onder druk komen te staan.

Nu de laatste voorraden Clemenules en Clemenvilla opraken, komen deze week de eerste Valenciaanse Nadorcott en Tango mandarijnen op de markt.

"Dit jaar is de aanzienlijke toename van biologische sinaasappelen, clementines en mandarijnen goed merkbaar", zegt Alberto Torres van het Valenciaanse bedrijf Citruslandia. "De prijzen van clementines en mandarijnen zijn lager dan anders en het is moeilijk om goede winstmarges te behalen. En bij sinaasappelen is de situatie nog veel slechter. Tot nu toe is het een van de moeilijkste biologische citrusseizoenen die ik heb gekend."

Citruslandia wijdt zich al 25 jaar aan de biologische teelt, met mandarijnen als een van de belangrijkste producten. De opbrengst per hectare van Nadorcott en Tango is dit jaar over het algemeen vrij hoog. Het kan op dat vlak een recordseizoen worden, maar ook de kwaliteit en de maatvoering is goed.

"De afzet komt langzamer op gang dan andere jaren. Er zit niet veel schwung in. Normaal gezien wordt er veel meer betaald voor de eerste biologische Nadorcotts", geeft de teler en handelaar aan. "Het aanbod is weer groter, want elk jaar neemt het areaal biologische Nadorcott met zo'n 20% toe. Maar we hebben ook het gevoel dat de vraag iets minder is, en sommige supermarktketens bevestigen die bevinding. Dit is een slecht teken, want het lijkt me moeilijk dat de situatie nog omslaat. We zullen ons moeten aanpassen aan de hogere volumes die eraan zitten te komen in Spanje en de andere teeltlanden. We hebben tien √† twaalf goede jaren gehad met deze speciale vari√ęteiten, maar daar lijkt nu een einde aan te komen."

Voor meer informatie:
Alberto Torres
Citruslandia S.L.
C/ Vicente Sancho Tello, 23-B
46021 Valencia (Spanje)
Tel: +34 609588939
alberto2@goldfinger.com
fsanchis@goldfinger.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven