Landbouwproblematiek in beeld: stikstofbeleid, overname en grondprijzen

Hansketien gaat op zoek naar een nieuwe plek

Hansketien moet gaan verhuizen. "Helaas hebben we niet de mogelijkheid om op onze zo dierbare plek door te gaan", melden eigenaren Liesbeth en Monique. "Maar onze prachtige producten blijven in de winkels liggen, we produceren gewoon door. In het komende jaar zoeken we naar een nieuwe locatie van waar uit we onze producten blijven leveren."

"Dank aan alle afnemers,  loonwerkers, leveranciers en andere werkrelaties voor de samenwerking en het vertrouwen in de toekomst!  En een speciale dank voor alle crowdfunders en klanten in de natuurvoedingswinkels die ons zo warm ondersteund hebben tijdens de crowdfundingsactie om grond voor de biologische landbouw vrij te kopen." 

"In de zomer van 2018 is geitenboerderij Hansketien, een prachtig biologisch-dynamisch geitenbedrijf in het Drentse Mantinge, overgenomen. De financiering van deze overname is destijds breed gedragen, door mensen die wilden staan voor het ideaal van het zoeken naar nieuwe wegen voor de financiering van de landbouw.  De grondproblematiek, waarbij boeren door de te hoge grondprijzen die niet in verhouding staan tot de landbouwkundige waarde van de grond worden gedwongen tot intensiveren en uitbuiting van hun bodem, stond toen centraal en is in diverse artikelen breed uitgemeten. In 2019 was er een grootscheepse crowdfundingscampagne in de natuurvoedingswinkels.

Nu, bijna 4 jaar later, blijkt dat er nog steeds weinig tot niets is veranderd. Door financieel beleid en starre eigen belangen van enkele hypotheekverstrekkers, het ego van individuen en een landbouwbeleid dat boeren onmogelijk maakt, is het voor Hansketien onmogelijk gebleken om op deze locatie in Mantinge door te gaan. De grond en gebouwen zijn verkocht, en over een jaar moeten ook wij en de geiten hier verdwenen zijn.

Hansketien past naadloos in het mooie Drentse landschap èn in een landbouwbeleid dat duurzaamheid en biodiversiteit voor nu en voor volgende generaties centraal stelt: biologisch, biodivers, gehoornde geiten, weidegang, eigen -verwerking, een prachtig streekproduct, open voor de consument, en ga zo maar door. Toch kan Hansketien niet op deze plek verder. 

Met pijn in het hart nemen we afscheid. Weer een landbouwbedrijf minder in het dorp… We zoeken een nieuwe plek, een plek waar we verder kunnen met het maken van onze mooie producten en het vormgeven van een prachtig landschap!"

Voor meer informatie:
Geitenboerderij Hansketien
Steendervalsweg 37
9436 PL  Mantinge
06 45659216 (Monique)
06 44136018 (Liesbeth)
06 23675477 (Martijn)
www.hansketien.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.