Bijeenkomst op zaterdag 11 december

Welke invloed hebben insecten op ons voedsel?

Odin organiseert op zaterdag 11 december van 13.30 tot 16.30 uur. de bijeenkomst ‘Welke invloed hebben insecten op ons voedsel?’ in de Hofzaal van Warmonderhof in Dronten. Die middag presenteert natuuronderzoeksbureau Bunskoek Natuurlijk de uitkomsten van een onderzoek naar de biodiversiteit op twee biodynamische boerderijen in Flevoland. Hoe is het nu gesteld met de natuur op deze bedrijven?Wat kunnen we leren van de aanbevelingen? Hoe kunnen boeren en deelnemers hiermee verder? En wat kun je zelf doen om je omgeving aantrekkelijker te maken voor insecten?

Presentatie biodiversiteitsonderzoek op twee biodynamische boerderijen
Op veel biodynamische boerderijen in Nederland staan Odin bijenvolken. Ze gedijen daar goed, samen met andere insecten, omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en er ruimte wordt gemaakt voor natuur. Belangrijk, want het gaat niet goed met de insecten in ons land. Uit onderzoeken blijkt dat de afgelopen 27 jaar maar liefst driekwart van de insecten is verdwenen. Terwijl insecten een onmisbare rol vervullen in onze voedselvoorziening!

Odin wil helpen de biodiversiteit en daarmee het insectenleven te verbeteren en liet daarom onderzoek doen op twee biodynamische boerderijen in Flevoland, de Warmonderhof in Dronten en Vos in Kraggenburg. Flora en fauna werden er de afgelopen maanden geïnventariseerd.

Met dank aan…
Voor dit onderzoek is 2.500 euro ingezameld in onze ‘Meimaand Bijmaand’. Van ieder verkocht product van de Traay en Bee honest cosmetics ging 0,10 euro naar het onderzoek. Dus mede dankzij deze bijdrage van de producenten en consumenten, aangevuld met een schenking van Odin, heeft dit onderzoek kunnen plaatsvinden. Daarom deelt Odin de opgedane kennis graag breed.

Aanmelden
Iedereen is van harte welkom op 11 december met elkaar in gesprek te gaan over de uitkomsten en hoe we bedrijven en onze omgeving vriendelijker voor insecten kunnen inrichten. Let op! Er is beperkt plaats beschikbaar. Aanmelden kan via deze link.

Programma
13.00 uur: Inloop en ontvangst in Hofzaal
13.30 uur: Welkom: wat was de aanleiding? Door Merle Koomans van den Dries, directie Odin.
13.35 uur: Belang van de insectenwereld op onze voedselketen. Inleiding door imker Jos Willemse van Odin-Imkerij.
13.45 uur: Uitkomsten onderzoek naar biodiversiteit op twee boerderijen. Door Martijn Bunskoek van natuuronderzoeksbureau Bunskoek Natuurlijk.
14.15 uur: Reactie van de boeren op de aanbevelingen? Zijn deze uitvoerbaar? Wat betekenen deze voor de dagelijkse praktijk? Met reacties van Jonnes Jeuken (bedrijfsleider boerderij Vos) en het team van Warmonderhof.
14.30 uur: Dialoog: hoe kijk je naar je eigen bedrijf of rol in de BD-landbouw? Wat zou je zelf kunnen of willen doen?
15.00 uur: Pauze
15.20 uur: Keuzeprogramma:

  1. Rondleiding over Warmonderhof.
    Wat heeft de Warmonderhof studenten en BD-boeren te bieden. Onder leiding van Annette Harberink, directeur stichting Warmonderhof.
  2. Over het nut van kleine landschapselementen in het landbouwbedrijf.
    Over flora, fauna, plaagdierbestrijding en onderhoudskosten. Verdieping met o.a. onderzoeker Martijn Bunskoek, Margriet Brouwer van Landschapsbeheer Flevoland en bedrijfsleider Jonnes Jeuken van boerderij Vos.
  3. Rol van insectenwereld en vogels volgens de antroposofie.
    Over licht en vreugde, aansluiting met de kosmos. Door Jos Willemse.

16.15 uur: Plenaire afsluiting: hoe verder?
16.20: uur: Napraten met ‘borrel’ voor belangstellenden

Voor meer informatie: www.odin.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven