Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio biedt perspectief: melkveehouders zien kansen

Waarom zou je niet biologisch worden? Edith Finke van DLV Advies valt tijdens de ‘Omschakeldagen Melkvee’ van Reudink maar meteen met de deur in huis. Want vragen en twijfels over de omschakeling naar biologische productie zijn er volop. Kan ik de hoge kosten ooit terugverdienen? Hoe regel ik de onkruidbestrijding? Zijn de strenge normen voor dierenwelzijn wel haalbaar? Hoe zit het met de afzetmogelijkheden? En is biologische melkveehouderij niet slechts een tussenoplossing in het maatschappelijk denken? Tijdens de Omschakeldagen werden de twijfels bespreekbaar gemaakt en werd het volledige omschakelproces uitvoerig belicht.



Samen op zoek naar antwoorden
Na een korte introductie van Reudink kreeg Edith Finke, Adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies, het woord. Zij besprak de basisprincipes van biologische productie aan de hand van de thema’s voeding, huisvesting, wetgeving en afzet. Ook gaf ze een toelichting op de marktsituatie en passeerden verschillende omschakelscenario’s voor uiteenlopende bedrijfssituaties de revue. “Omdenken staat centraal. Probeer bedreigingen om te zetten in kansen en te denken in mogelijkheden”, benadrukt Edith. Tijdens deze interactieve ochtend werd volop kennis en ervaring uitgewisseld en ontstonden er levendige discussies over alle vragen.

’s Middags stond een bezoek aan een biologische melkveehouderij op het programma. Samen met de veehouder namen de biologische melkveespecialisten van Reudink – Robert van Dorst en Stef Oude Lansink – de deelnemers mee in de praktijk. “De biologische landbouw is gebaseerd op kringlooplandbouw en dat begint bij de bodem”, vertelde Stef. Daarom werd er uitgebreid de tijd genomen om het land in te gaan en zowel het kruidenrijke gras als de maïs te bekijken. De deelnemers namen een kijkje in de stal en bespraken het rantsoen. De bezochte bedrijven streven ernaar de kringloop zoveel mogelijk te sluiten en produceren, met ondersteuning van Reudink, een gedeelte van het diervoeder zelf. Inspirerende voorbeelden voor de deelnemers aan de omschakeldagen.



Volg je hart

Niet alle antwoorden zullen in één dag gevonden zijn. Wel is één ding duidelijk geworden: bio biedt zeker perspectief! Om maar meteen met omdenken te beginnen: waarom zou je wel biologisch worden? Wij noemen: een betere prijs voor de melk, meer aandacht voor het dier en de natuur, robuuste rassen voor een optimale teelt en een goed toekomstperspectief, passend in de maatschappelijke ontwikkelingen die ook de veehouderij raken.

Voor wie geïnteresseerd is in omschakeling is het van belang om zich goed te laten informeren en te onderzoeken of bio zichzelf en zijn bedrijf past. Met de ‘Omschakeldagen Melkvee’ hoopt Reudink daar een steentje aan bij te hebben gedragen door haar kennis, ervaring en uitgebreide netwerk te delen. Reudink begeleidt melkveehouders bij alle stappen in het proces voorafgaand aan en tijdens de omschakeling. "Het begint echter met een belangrijke vraag die u zichzelf moet stellen: biologische veehouderij, is dat iets voor mij? Volg je hart, schakel alleen om als het bij je past en de biologische kernwaarden je aanspreken."

Wie de ‘Omschakeldagen Melkvee’ heeft gemist en vragen heeft over biologische productie en de mogelijkheden voor zijn/haar bedrijf kan contact opnemen met een van de biologische melkveespecialisten van Reudink voor een persoonlijk gesprek over de specifieke bedrijfssituatie. 

Voor meer informatie:
Reudink B.V.
+31 (0)88 0248165
info@reudink-bio.eu  
www.reudink-bio.eu 

Publicatiedatum: