5 oktober, Fruit Attraction

Proexport zet schouders onder Biofruit Congress

De vierde editie van Biofruit Congress, het belangrijkste forum voor analyse en debat over biologische groente- en fruitteelt in Europa, vindt plaats op 5 oktober tijdens Fruit Attraction (Ifema, Madrid) in face-to-face én online formaat. "Zo'n 400 professionals uit de sector komen samen om het te hebben over de groei van de biologische teelt, de trends binnen bio-consumptie en hoe met bio meerwaarde te creëren voor consument en samenleving", zegt de directeur van Proexport, Fernando P. Gómez Molina.

Het evenement wordt ook dit jaar weer georganiseerd door de Vereniging van Groente- en Fruittelers uit Murcia (Proexport), het tijdschrift Eurofresh Distribution en de internationale beurs Fruit Attraction. "In deze editie gaan we samen met marktleiders in op de trends in de consumptie en distributie van verse biologische producten in Spanje en Europa, de gevolgen van de nieuwe Europese regelgeving voor de teelt en het sociale engagement dat telers en bedrijven aangaan met hun duurzame initiatieven".

De technisch directeur van Proexport, Abelardo Hernández, zal aan de aanwezigen de duurzame en milieuvriendelijke initiatieven uit de doeken doen die bedrijven uit Murcia, Alicante en Almería op hun teeltbedrijven uitvoeren en waar de samenleving steeds meer op aanstuurt. Ook Fairtrade International, een organisatie die de certificering van Fairtrade producten coördineert, zal deelnemen aan het colloquium.

Op Biofruit Congress zal ook een presentatie worden gehouden over de toepassing van de nieuwe EU-regelgeving voor biologische producten door Denis de Froidmont, afgevaardigde van het Directoraat-generaal voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling (AGRI) van de Europese Commissie.

De consumententrends in biologische producten zullen worden behandeld door Rikesh Panchmatia, voedselexpert van Kantar WorldPanel.

Ten slotte zal David Monteiro, directeur groenten en fruit van de toonaangevende Portugese supermarktketen Sonae MC, de visie en voorstellen van de distributiesector bespreken om de vraag naar biologische producten op de internationale markt te bevorderen en te beheersen.

Consumptie van biologische producten in Spanje
"In Spanje blijft de jaarlijkse biologische consumptie nog steeds steken op € 50 per persoon, slechts 2,2% van het totaal. Toch zien we stilaan een stijgende lijn", vertelt Gómez.

"Maar de biologische teelt vertegenwoordigt wel al 10% van het nationaal bruikbare landbouwareaal. En toch zijn we nog ver verwijderd van de 25% die de Europese Unie voor 2030 voorstelt. Als we dat cijfer willen waarmaken, is het ons inziens essentieel dat de vraag van de Spaanse en Europese consument gelijke tred houdt met de groei van het aanbod, anders zou bio-teelt, ongeacht de goede bedoelingen van de media en regeringen, voor veel telers en bedrijven ernstige economische risico's kunnen inhouden. En dat moeten we te allen tijde vermijden."

Voor meer informatie:
Proexport
proexport@proexport.es
www.proexport.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven