Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Valk:

"We zetten zonlicht om in voedsel"

In de serie Droomgesprekken vertelt Erik Valk over zijn werk als biologische boer op zijn melkveebedrijf in Broekland. Wat betekent een gezonde leefomgeving voor hem en zijn werk? 

Erik houdt een bos gras omhoog: "Een gezonde bodem is het belangrijkste wat je hebt. Een gezonde bodem is nodig voor gezond voedsel. Voor gezonde dieren. Vanaf mijn terras zie ik een mooie leefomgeving: ik zie koeien voor het huis in een kruidenrijk grasland, ik zie een boomgaard. Mijn beroep is mijn manier van leven. Onze manier van voedselproductie zit zo dicht mogelijk bij hoe de natuur dat bedoeld heeft. Als je met die ogen naar je vak kijkt, blijft het je iedere keer verbazen wat je ziet."

Omschakeling naar een biologisch bedrijf
"In 2008 zijn we in ons bedrijf een omschakeling gaan maken om niet het maximale uit ons bedrijf te halen, maar het optimale. Mijn uitdaging is om met hetgeen dat ik heb een zo mooi mogelijk leven te leiden. Geld staat niet meer voorop. Het plezier in mijn vak is de laatste jaren door deze omschakeling enorm toegenomen. Degenen met wie we in het oude/traditionele systeem zaken deden, adviseerden ons niet om een nieuwe weg (biologisch) in te slaan, omdat zij dan geen inkomsten meer uit ons zouden halen. In het huidige biologische bedrijf gebruiken we bijvoorbeeld geen kunstmest meer, geen gewasbeschermingsmiddelen en geen maïs. Het is dus echt nodig om uit het oude systeem te stappen. Het nieuwe systeem is een biologisch systeem: we zetten zonlicht om in voedsel. Op biologisch vlak is veel meer mogelijk dan wordt gedacht, je hebt je collega biologische boeren wel echt nodig als steun. Soms ga je twee stappen achteruit om daarna een stap voorwaarts te kunnen maken. De omschakeling naar een biologisch systeem heeft bij ons 15 jaar geduurd. Ik zie het nu als mijn missie om anderen te helpen uit het oude systeem te stappen en over te stappen naar een biologisch systeem."

Gezonde leefomgeving
"Waar ik gelukkig van word, zijn onze graslanden richting de IJssel. Over deze graslanden dacht ik vroeger: "Er is geen koe die deze rommel vreet." Nu denk ik: "Wat een mooie diversiteit voor de koeien om te eten." Ik denk dat dit voor een leefomgeving ook geldt: diversiteit in mensen. Dat je weet dat er verschillende mensen zijn met verschillende opvattingen en dat je elkaar respecteert. Daar word ik gelukkig van. Neem bijvoorbeeld de kermis in mijn woonplaats. Of je nou 2 of 84 jaar oud bent, iedereen doet mee. Zonder oordeel over elkaar. Bij een gezonde leefomgeving denk ik ook aan een bepaalde vorm van rust en ruimte die het platteland waar ik woon biedt. Zeker nu met de coronacrisis, hebben we de ruimte."

Klik hier om verder te lezen.

Bron: GGD IJsselland

Publicatiedatum: