Om te laten zien welke extra stappen EKO-ondernemers maken zijn er een aantal EKO Talks ontwikkeld. In deze EKO Talk het verhaal van Klaas de Lange van Weerribben Zuivel. EKO boer Klaas laat zien welke stappen hij bovenop biologisch zet om zijn koeien een geweldig leven te geven. "Het spreekwoord luidt: wie goed doet, goed ontmoet", zegt hij. "En bij koeien is dat niet anders. Als je goed bent voor je koeien, word je direct beloond."
Klaas heeft zijn bedrijf Weerribben Zuivel heel bewust op ecologische leest geschoeid. "Soms lijkt het of alles efficiënter, sneller, met meer volume moet", vertelt hij. "Wij willen die kant niet op. Onze moraal is: je moet goed zijn voor je dieren. Wij willen koeien houden op een manier die past bij waarvoor ze in de wereld zijn gezet. Dat is voor mij de kern van de biologische veehouderij."
Lekker liggen
Als EKO boer voldoet Klaas aan de EKO-normen voor de melkveehouderij. Eén zo’n norm is dat alle koeien een ligbed moeten hebben van minimaal 10 centimeter dik. En hij gaat nog een stapje verder. "Het maaisel van het land versnipperen we en leggen we in de stallen. Zo hebben de koeien een ligbed van wel 25 centimeter dik. Dat maaisel komt ook weer in de mest terecht, en zo weer terug op het land."
Waarom is zo’n ligbed belangrijk? Klaas: "Een koe die goed en rustig kan liggen heeft een betere doorbloeding en herkauwt beter. Het is net als bij mensen: je presteert beter op een goede werkplek."
Het is ook belangrijk dat koeien zich veilig voelen, legt hij uit. "Op een plek waar de hele tijd andere koeien langslopen, worden ze onrustig. Ze krijgen last van uierbeschadiging omdat andere koeien ertegenaan schoppen. Een goede ligplek scheelt dus ook enorm in de kosten voor de veearts."
Natuurlijk gedrag
Een andere EKO-norm is dat er in de stallen een massageborstel hangt waar ze lekker tegenaan kunnen schuren. "We hebben net een nieuwe", zegt Klaas. "Daar lopen ze onderdoor en dan zie je ze genieten. Het is net als haren kammen."
Verder heeft hij een automatisch melksysteem: de koeien worden gemolken door een robot. "Daardoor kunnen ze zelf bepalen wanneer en hoe vaak ze worden gemolken. Dat is veel natuurlijker, veel beter voor het dierenwelzijn."
Voor Klaas is het vanzelfsprekend om oog te hebben voor het natuurlijke gedrag van zijn dieren. "Dat hoort bij je passie als je van dieren houdt. Wij zijn echte koeienboeren. En als je goed voor je koeien zorgt, zorgen je koeien goed voor jou."
Voor meer informatie: [email protected] en www.weerribbenzuivel.nl - [email protected] en www.eko-keurmerk.nl