Birgit Gutberlett van Ökobo over het appelseizoen:

"De vraag naar bio-producten houdt nog steeds aan"

Ökobo, gevestigd in de Duitse regio Bodensee, kan terugkijken op een goede oogst en start langzaam met het nieuwe appelseizoen. "De vraag was goed en de prijzen bleven stabiel. We waren tot begin augustus in staat om te leveren", aldus Birgit Gutberlett, bedrijfsleider van Ökobo (op foto rechts). "Aangezien bij ons circa 90% onder netten wordt geteeld, waren we niet zo sterk getroffen door de weersomslagen zoals bijvoorbeeld de hagel."

De late bloei en de regen remden de ontwikkeling in de laatste weken van de oogst licht af. "Zo is de oogststart van Santana pas eind augustus te verwachten, de Elstar-oogst begint pas begin september. We hopen echter op een mooie nazomer en herfst, om ook nog de Fuji-oogst begin november af te kunnen sluiten. In het afgelopen jaar leidde de coronahype tot een vroege uitverkoop in juni 2020 - dit jaar remde de lockdown aan het begin van het jaar de vraag. Deze kwam pas in maart weer op gang!" Tot begin augustus konden de producten van de afgelopen oogst verkocht worden.

Vroege vorst, stabiele prijzen
Ondanks de late vorst gedurende meerdere nachten voorafgaand aan de bloeiperiode zijn er op de appelen geen vorstringen te bekennen. "Afgelopen jaar waren enkele rassen sterk door vorstringen getroffen - dit jaar niet. Onze appelen zijn dit jaar eerder kleiner, omdat de celdelingsfase duidelijk kouder geweest is. We hopen daarom op een zonnige en droge herfst."

Rechts: Bloemenstroken in de appelteelt

De prijssituatie is momenteel weliswaar niet met die van tijdens de hype in het voorgaande jaar te vergelijken, maar het afgelopen seizoen startte wel op een goed niveau, dat ook tot het einde goed bleef.

EPS en ifco in plaats van zakken en dozen
Tot de afnemers van Ökobo's producten horen uitsluitend bedrijven uit de natuurvoedingshandel. De producten worden daarbij primair los verkocht. Birgit: "Zo goed als niemand gebruikt nog zakken. Dozen worden ook steeds minder gebruikt, wat waarschijnlijk ook met de hoge afvalkosten samenhangt. Men maakt met name nog gebruik van EPS en ifco-verpakkingen."

Birgit wijst bovendien op het brede aanbod aan appelrassen. "We hebben veel tolerante, schurftresistente rassen. De klanten zijn echter vooral geïnteresseerd in de voormalig conventionele rassen, die nu biologisch geteeld worden." Ökobo werkte dit jaar ook in sterkere mate met bloemenstroken.  

Komst van seizoensarbeiders blijft uit
Birgit kon ook zien dat in de gehele branche het probleem van een gebrek aan seizoensarbeiders gestaag toeneemt. Corona is hier weliswaar voor een deel schuldig aan, maar het komt echter vooral ook door de stijgende bedrijfskosten en lage lonen. "Seizoensarbeiders die sinds jaren dit werk deden melden zich ofwel niet meer of vallen anderszins uit. Een machinale appeloogst van handappelen is momenteel nog niet ontwikkeld."

Voor meer informatie:
Birgit Gutberlett
Ökobo GmbH 
Eckener Str. 34
88074 Meckenbeuren
+49 7542 9408754
info@oekobo.de  
www.oekobo.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven