"De hele situatie werd een beetje vervelend"

KemperKip gaat toch al bouwen in Doetinchem

Tholen - Na een jarenlange procedure gaat KemperKip begin september starten met de bouw van een nieuw biologisch vleeskuikenbedrijf. Op het bedrijf in Doetinchem kunnen uiteindelijk 52.000 dieren gehuisvest worden. "Het is zeker een opluchting dat we eindelijk gaan beginnen. De hele situatie werd een beetje vervelend. De plannen voor deze locatie liggen er al sinds 2015. Nadat we een eerdere rechtszaak gewonnen hebben is er bezwaar gemaakt bij de Raad van State. Dit proces kan nog heel lang duren en we hebben nu besloten om op eigen risico toch met de bouw te gaan beginnen. Dat kan, omdat de gemeente Doetinchem vergunning heeft verleend, zonder voorlopige voorziening", zo licht directeur Herman Kemper toe.

Op het terrein aan de Broekhuizerstraatweg ten westen van Doetinchem zullen in totaal dertien stallen komen te staan op 30 hectare. "Hiermee kunnen we 52.000 kippen huisvesten. Het is zeker geen megabedrijf. Een gemiddeld pluimveebedrijf in Nederland heeft 100.000 dieren op een halve hectare, bij ons gaat het dus om de helft van dat aantal op 30 hectare. Van de dertien stallen zullen er elke week tussen de rondes twee leeg staan. Elke stal biedt plaats voor 4.800 vleeskuikens, die per stal twee hectare uitloop hebben."

Minder afhankelijk van import
KemperKip wil met deze uitbreiding minder afhankelijk worden van de import van biologische vleeskippen. In de eigen slachterij in Uden worden momenteel gemiddeld 10.000 tot 15.000 vleeskuikens per week geslacht. Er staan twintig Nederlandse bio-pluimveehouderijen onder contract, maar KemperKip komt nog een aanzienlijke hoeveelheid biologische vleeskippen tekort. Daarom is het bedrijf voor ongeveer de helft van de aanvoer nog afhankelijk van import vanuit het buitenland. "Dit past niet in de biologische gedachte, daarom investeren we nu in uitbreiding. Ook zoeken we nog meer vleeskuikenhouders die naar biologisch om willen schakelen."

Bezwaar Esbro ongegrond verklaard
In maart van dit jaar verklaarde de bestuursrechter in Arnhem het bezwaar van de naburige kippenslachterij Esbro ongegrond. Dit bedrijf wilde de komst van KemkerKip voorkomen. Klik hier voor het eerdere Biojournaal-artikel hierover.

Voor meer informatie:
Herman Kemper
KemperKip BV
Postbus 60
7020 AB Zelhem
info@kemperkip.com 
www.kemperkip.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven