Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Eieren rapen doen we nu met de bakfiets"

Kippendans bij De Groene Griffioen

Het mobiele kippenhok van De Groene Griffioen in Weesp staat eindelijk weer in de wei. De kippen kunnen elke dag heerlijk in de open lucht rondscharrelen. Vorige week is de ophokplicht opgeheven en dat betekent dat de kippen weer naar buiten mogen. Boy Griffioen heeft de kippenkar van Wijkamp Farming Solutions daarom meteen het weiland in gereden. Het land is nog best nat, maar dankzij een betonpad dat afgelopen najaar is aangelegd (met financiƫle steun van de provincie Noord-Holland) kon de trekker met kippenwagen toch het land in over het nieuwe pad.

"De volgende dag stond ik met Roos, Boy en de vrijwilligers Monica en Jan te kijken hoe het luik open ging en deze groep kippen voor het eerst de wei in mocht. Weer eens wat anders dan een koeiendans. We kunnen zeggen dat de kippendans minder spectaculair is dan de koeiendans, maar het was een bijzonder moment na zoveel maanden ophokplicht. Opvallend om te zien: de kippen gingen direct gras eten. Ook houden kippen van open water, dus van de plasjes water in het land werd gretig gebruik gemaakt. Een deel van de kippen bleef binnen, zo hebben we de haan nog niet buiten gezien", vertelt Wendela Griffioen-Bogerd.

Ze hoopt dat de kippen binnenkort gezelschap van de melkkoeien krijgen. "Het land is nog niet helemaal droog, de datum voor de koeiendans weten we daarom nog niet. Het duurt nog minimaal een goede week voordat de koeien het grasland in gaan. We zijn afhankelijk van het weer. Koeien zouden nu de grasmat stuklopen door de zachte en natte grond. Kippen wegen niet zo veel, bovendien hebben die maar twee poten, dus dat gaat goed."

Ze verplaatsen de kar zo nu en dan zodat de kippen regelmatig een nieuw stuk grond hebben. "Het hok gaat in de loop van de ochtend open, nadat de meeste kippen een ei hebben gelegd. 's Avonds met zonsondergang gaat het hok automatisch dicht. Zo kunnen ze geen prooi worden voor bijvoorbeeld vossen of wezels. Daarom ging ik in het begin wel kijken of alle kippen op tijd binnen waren. De eerste twee avonden liep een enkeling nog buiten, maar inmiddels snappen ze het. Eieren rapen doen we nu met de bakfiets. Het nieuwe pad fietst heerlijk."

Voor meer informatie:
De Groene Griffioen
Lange Muiderweg 18a
1382 LA Weesp
06 421 645 33
info@degroenegriffioen.nl
www.degroenegriffioen.nl

Publicatiedatum: