Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hobbykipeieren kunnen hoge concentraties PFAS bevatten"

Uit een risicobeoordeling door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat Nederlandse hobbykipeieren hoge concentraties PFAS kunnen bevatten. Op dit moment is nog onduidelijk wat hiervan de bron is. Het ministerie van VWS en het RIVM starten een vervolgonderzoek om de mogelijke bronnen te achterhalen. Ondertussen luidt het advies van het Voedingscentrum dat de meest veilige keuze is om te kiezen voor eieren uit de supermarkt, van speciaalzaken of van de markt. Mensen die ervoor kiezen om eieren van eigen kippen te eten, wordt geadviseerd om deze af te wisselen met eieren uit de supermarkt.

Advies van Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO)
Uit eerder onderzoek van NRC en vier gemeenten in de omgeving van Dordrecht en onderzoek van de NOS in Friesland, Utrecht en Limburg blijkt dat geteste eieren van de hobbykiphouders te veel PFAS bevatten. Vanwege de zorgen over de gezondheid van de consument heeft het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA besloten een risicobeoordeling uit te voeren. BuRO adviseert de minister voor Medische Zorg om - naast het starten van aanvullend onderzoek - het Voedingscentrum te vragen consumenten te informeren over de mogelijke risico's voor de volksgezondheid van PFAS door consumptie van hobbykipeieren. Het Voedingscentrum publiceert deze informatie op de website.

Bron: NVWA

Publicatiedatum: