Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Odin laat de leveranciers aan het woord over eieren en PFAS

"Tot nu toe gelukkig geen verhoogde waarden gevonden in onze eieren"

Het vraagstuk over de aanwezigheid van PFAS in eieren houdt de gemoederen bezig. Sinds de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft gewaarschuwd om op te passen met de consumptie van eieren van hobbykippen omdat er hoge gehaltes PFAS zijn aangetroffen, krijgen ze bij Odin veel vragen over hoe dat dan nu precies zit met de veiligheid van de eieren. Odin houdt nauw contact met de leveranciers over deze kwestie.

Lees hieronder het verhaal dat Odin hierover op de eigen website gepubliceerd heeft:

Bio-boeren last van vervuiling
Hoewel we het graag anders zouden zien, hebben biologische en biodynamische boeren, ondanks hun eigen inspanningen om bodemkwaliteit te verbeteren, last van vervuiling in de bodem. Niet gek dus, als je je afvraagt of dat effect heeft op de eieren bij Odin.

© Onion | Dreamstime.com

Wie controleert het PFAS gehalte in eieren?
Naast bio en/of Demeter-certificering zijn onze eierleveranciers ook GFSI gecertificeerd. Daardoor kunnen we waarborgen dat er geen hoge waardes PFAS zitten in de eieren die we verkopen. Daarnaast zijn er jaarlijkse analyses van controlerende instanties.

Reactie De Grote Kamp
De Grote Kamp is leverancier van de biodynamische Odin Demeter eieren.

Sander Verbeek: "Alle niet hobbymatige pluimveehouderijen met meer dan 250 kippen worden jaarlijks onderzocht door de NVWA via het Nationaal Plan Residuen in eieren. Hier is in onze eieren tot op heden in geen enkel geval een detecteerbare waarde van PFAS aangetroffen. Daarnaast hebben wij zelf ook eieren naar het laboratorium gestuurd. Ook hier hebben ze niets kunnen detecteren."

Reactie Lankerenhof
Lankerenhof levert onze biologische eieren. Marjanne Borren: "De NVWA heeft tot nu toe gelukkig geen verhoogde waarden gevonden in onze eieren. Omdat PFAS in Nederland bijna overal in het milieu zit, is er geen garantie dat het er niet in zit, maar het is dus zeer onwaarschijnlijk dat er verhoogde gehaltes in onze eieren zitten."

Het belang van een gezonde bodem
De hele PFAS kwestie die nu aan het licht is gekomen, laat opnieuw zien hoe belangrijk het is om als samenleving andere keuzes te maken en te stoppen met het verontreinigen van de aarde en ons voedsel. Hier blijven we ons bij Odin voor inzetten: een schone, gezonde bodem en pure, vitale voeding. 100% biologisch en het liefst biodynamisch!

Bron: Odin

Publicatiedatum: