Herman Kemper: "Grote kans dat er hoger beroep wordt aangetekend, maar ik ben er van overtuigd dat het park er komt"

Mag KemperKip nu dan toch gaan bouwen?

Tholen - De bestuursrechter in Arnhem heeft besloten dat KemperKip een biologische vleeskuikenhouderij mag bouwen tussen Wehl en Doetinchem. Er liggen al sinds 2015 plannen voor dertien stallen voor 52.000 kippen. Directeur Herman Kemper verwacht echter niet dat de bouw snel van start zal gaan. "De kans is groot dat door één van de partijen hoger beroep wordt aangetekend. Dan komt de zaak waarschijnlijk volgend jaar pas weer voor. Ik vermoed dat als alles meezit en we het rond krijgen, we eind volgend jaar echt kunnen gaan bouwen."

Is er een alternatief voor handen qua locatie of is dit echt de enige optie? Herman: "Als er alternatieven voor handen zouden zijn, had ik die al lang opgezocht. Je moet tegenwoordig aan zoveel eisen voldoen, denk alleen maar aan de stikstof- en fijnstofnormen. Het is een heel ingewikkeld verhaal. Zo mogen de stallen niet te dicht bij het bos komen te staan en moeten ze op een bepaalde afstand van een woonwijk gebouwd worden." Herman blijft in ieder geval volledig achter de plannen staan. "Ik ben er van overtuigd dat het park er komt."

Bezwaar kippenslachterij Esbro en omwonenden
De rechter verklaarde het bezwaar van kippenslachterij Esbro ongegrond. Dit bedrijf wilde de komst van KemkerKip voorkomen omdat het vreest dat de bedrijfsvoering in gevaar zal komen bij een uitbraak van vogelgriep. Volgens Esbro wordt de kans op een uitbraak groter door de komst van de vleeskuikenhouderij (2,5 kilometer verderop). In het geval van een uitbraak vreest Esbro dat zij dan geen vleeskuikens meer mogen aanvoeren en dit zou leiden tot grote schade. De rechter acht de kans niet heel groot dat dit gebeurt, het risico is veel groter als de afstand binnen de kilometer ligt.

Niet alleen Esbro maakte bezwaar. Ook tien buren en bewoners van de woonwijk De Huet in Doetinchem deden dit. Zij maken zich vooral zorgen over mogelijke gezondheidsklachten die zouden kunnen ontstaan door stikstof. Een vertegenwoordiger van de gemeente Doetinchem (die de vergunning aan KemperKip verleent) vertelde tijdens de zitting dat het verkeer over onder andere de Liemersweg meer stikstof veroorzaakt dan de kuikens. Ook deze bezwaren verklaarde de rechter ongegrond.

De bezwaarmakers hebben 6 weken de tijd om in hoger beroep te gaan bij de Raad van State.

Voor meer informatie:

Herman Kemper
KemperKip BV
Postbus 60
7020 AB Zelhem
info@kemperkip.com 
www.kemperkip.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven