Meerdere Limburgse bedrijven komen met de schrik vrij

Uiterwaarden bio-boeren onder water gelopen

Tholen - Veel Limburgse bio-bedrijven lijken er redelijk goed vanaf gekomen te zijn. Het water kwam heel dichtbij, maar de (nood)dijken hebben het gehouden. Wel zijn bij meerdere biologische bedrijven elders in het land de uiterwaarden ondergelopen. Dit zal waarschijnlijk aanzienlijke schade veroorzaken aan de gewassen die daar staan.

Maatschap van den Bogert-Hoeflaken
Bij Maatschap van den Bogert-Hoeflaken in Hedel, gelegen aan de Maas, zijn de uiterwaarden onder water komen te staan. Dit meldde Janny van den Bogert op twitter. "Ook in de Bommelerwaard begint de Maas buiten haar oevers te treden", zo gaf ze aan. Het blijft volgens haar bij wateroverlast, er is geen sprake van overstromingen. Het perceel kruidenrijk grasland is onder water komen te staan, evenals de biologische maïs.

Welzijnshoeve Cruijssen-Smits
De uiterwaarden waar de gewassen van René Cruijsen van Welzijnshoeve Cruijssen-Smits op staan zijn ook onder water gelopen. "Zo'n 25 hectare met daarop maïs en bonen staat een meter tot anderhalve meter onder water. We zijn in afwachting van wat de schade daadwerkelijk zal zijn, maar dit zal zeker een flinke kostenpost zijn." Het bedrijf van René is gevestigd in het Land van Maas en Waal (Dreumel). Hij gaf donderdag al aan dat het alle hens aan dek zou zijn zodra het water over de zomerdijk heen zou stromen.

De redactie belde ook met wat bio-boeren in Limburg:

Hoeve de Koeberg
Op Hoeve de Koeberg in het Limburgse Sint Geertruid valt de schade ook mee, zo gaf René Keulen desgevraagd aan. "Ons bedrijf ligt vrij hoog op de berg, waardoor het water naar beneden stroomde. Diverse waterbuffers zijn volgelopen, maar daar zijn ze nu eenmaal voor gemaakt. De koeien zijn ook gewoon naar buiten gegaan."

Lenders Peeters Organic Plants
Robin Peeters vertelt vanuit Kessel (Limburg) dat ze er bij Lenders Peeters Organic Plants ook goed vanaf gekomen zijn. "Wij hebben hier geen schade. Er is ook slechts 60 millimeter regen gevallen. Daar merken we weinig van. We zullen maar zeggen dat de biologische grond water goed opneemt."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven