Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Vanaf juni alle vier de bedrijven onder één dak"

Nenco Food Group vestigt zich in Berkel en Rodenrijs

Met de komst van Nenco Food Group krijgt Berkel en Rodenrijs er een groot bedrijf bij aan de Huygensstraat. Momenteel is het pand van 15.000 m2 nog volop in aanbouw. De verwachting is dat het bedrijf vanaf juni operationeel zal zijn vanaf de nieuwe locatie. Met deze stap zullen voortaan de bedrijven binnen de Nenco Food Group samen gehuisvest zijn. Dit moet zorgen voor een efficiëntere manier van werken en naar verwachting ook voor vacatures, die binnen het bedrijf vrij zullen komen. Directeur-eigenaar Lars Nenzel blikt in dit artikel terug op het 125-jarig bestaan van Nenco Food Group en kijkt vooruit naar de verhuizing.

Nenco Food Group op Biofach 2024, afgelopen februari. In de stand werd de nieuwe fabriek ook al getoond.

Ontstaan van Nenco Food Group
Nenco Food Group bestaat uit meerdere bedrijven: Trouw BV, Dafco BV en De Molukken BV. Vorig jaar is het bedrijf Rosies Food hier nog aan toegevoegd. Al deze bedrijven houden zich bezig met de verwerking en verkoop van bewuste en gezonde voeding. Het hoofdkantoor van Nenco zit nu nog in de Piekstraat, in Rotterdam, op het eiland van Feijenoord, vlakbij De Kuip.

Bio met de paplepel
In het begin van zijn carrière was Lars al bezig met biologische producten. Op zijn veertiende mocht hij tijdens schoolvakanties al meehelpen en leerde ik het molenaarsvak bij Trouw kennen. Trouw produceerde toen al ook biologische producten en was daarmee een van de eerste bedrijven in Nederland die zich met bio bezighouden. "Toen ik later voor mezelf begon was ik een van de eersten met biologische gummibeertjes en biologische Japanse rijstzoutjes op de markt", vertelt Lars. Na zijn studie en aansluitend te hebben gewerkt bij bedrijven in het buitenland, startte hij na zijn terugkeer in 1998 als zelfstandig ondernemer met een import/exportbedrijf. Dit bedrijf werd later in 2008 de basis voor het huidige Dafco. Trouw was destijds een bedrijf van zijn stiefvader. Toen Lars hoorde dat zijn stiefvader Trouw zou verkopen, mocht hij ook een bod uitbrengen en werd Trouw in 2001 van hem. Zo gebeurde het dat de verschillende bedrijven aan elkaar werden gelinkt en onder een holding kwamen, namelijk Nenco Food Group. Doelstelling is door te groeien als leverancier van gezonde, bewuste en duurzame voeding en zodoende is het zeer zeker denkbaar dat er nog meer bedrijven in de toekomst onder Nenco Food Group zullen komen.

Lars voor het nieuwe pand

De nieuwe locatie
De holding maakte de laatste jaren een flinke groei door waardoor de huidige locaties te klein zijn geworden voor de activiteiten van de afzonderlijke bedrijven van de groep. Na verschillende plekken rondom Rotterdam te hebben bekeken, bleek de ideale locatie dichterbij dan gedacht. Lars woont in Berkel en Rodenrijs en bij het uitlaten van de hond liep Lars door het gebied waar nu de nieuwbouw van Nenco Food Group wordt gerealiseerd. Destijds was het nog een grasveld. "Ineens dacht ik hoe onwijs gaaf zou het zijn om met je kantoor van je bedrijf over een polder uit te kijken en alle activiteiten onder één dak te hebben, terwijl we de hele dag bezig zijn met het creëren van natuurlijke en bewuste voeding. Letterlijk uitkijken over de natuur en tegelijkertijd natuurlijke producten maken. Hoe mooi zou dat zijn? Een droom die uiteindelijk uitkwam. Een kavel van 15.000 m2 waar in juni alle vier de bedrijven onder één dak zullen komen. Nog mooier is dat er 1.600 zonnepanelen op het dak komen te liggen en dat Nenco Food Group hierdoor met zonne-energie bijna CO2-neutraal haar producten zal kunnen produceren. Hoe cool en duurzaam is dat, wanneer je natuurlijke, bewuste en gezonde voeding ook nog eens zo duurzaam kunt maken?", zegt Lars verwachtingsvol.

Over de indeling en routing van de interne processen in het pand is goed nagedacht. De indeling binnen het pand houdt in dat in een gedeelte van het pand de molen is ondergebracht, dus daar waar de grondstoffen worden verwerkt tot ingrediënten. In een ander deel van het pand komt de mengafdeling waar de bakmixen en ook specerijen- en kruidenmengsels (in een separate ruimte) worden gemengd. Vervolgens heb je in het midden van het pand de verpakkingscentrale waar alle verpakkingsmachines staan. Hier zullen de consumentenverpakkingen worden gemaakt. Ook de bakkerij waar de granola's zullen worden gebakken, krijgt een eigen gedeelte in het pand.

Alle productieafdelingen komen uit op een groot magazijn. Dit zal bestaan uit aparte opslaghallen. Waarbij een deel gekoeld kan worden en waar de grondstoffen bewaard zullen worden. Er zal gebruik worden gemaakt van moderne stellingsystemen waaronder pushback en verrijdbare stellingen, in combinatie met een geavanceerd warehousemanagementsysteem. Hierdoor zal er plek zijn voor 5000 pallets en kan in het koelbare deel van het magazijn 1,2 miljoen kilo grondstof worden opgeslagen. Via de logistieke hal met daaraan laad- en losdocks kunnen de in- en uitgaande goederen veilig en gemakkelijk worden gelost en geladen. Inmiddels is men druk bezig met de bouw. Dagelijks zijn de veranderingen zichtbaar en worden er grote stappen gezet naar de realisatie van de bouw. De verwachting is dat het gebouw eind mei dit jaar klaar zal zijn en in juni in gebruik zal worden genomen.

Voor meer informatie:
NENCO Food Group
Piekstraat 63-65
3071 EL Rotterdam
+31 (0)10 48 66 332
[email protected]
www.nenco.eu

Publicatiedatum: