Koplopers in Kringloop bijeenkomst Zuid in het teken van het telen van Olifantsgras

Afgelopen woensdag werd de tweede van drie kringloopbijeenkomsten georganiseerd als onderdeel van het Koplopers in Kringloop (KiK) project van Bionext en Biohuis. Net als bij de eerste bijeenkomst in Dronten was er een zeer hoge opkomst en veel interesse van de boeren voor het onderwerp.

Na een korte introductie en welkomwoord, was er ruimte voor een voorstelrondje. Vervolgens nam Pipie Smits van Oyen het woord om de deelnemers wat meer te vertellen over het mooie bedrijf van de familie Smits van Oyen en hoe men al jaren bezig is om de kringloop zo goed mogelijk te sluiten.

Na een heerlijke en uitgebreide lunch stapten de deelnemers in de auto voor een korte rit naar het miscanthus (olifantsgras) perceel van de familie. Eenmaal gearriveerd vertelde Gijs Smits van Oyen over de aanplant van het gewas en de ervaringen die men heeft ongedaan. Vervolgens vertelde Filip Baecke, expert op het gebied van miscanthus over de “ins en outs” van dit bijzondere gewas. Filip heeft vanuit zijn bedrijf cradle crops al 11 jaar ervaring met de teelt en afzet van miscanthus en heeft in het verleden veel nieuwe telers op weg geholpen. Er werden veel vragen gesteld met name over de teelt, opslag en het hakselen van het gewas. De volgende spreker was Monique Bestman van het Louis Bolk Instituut. Monique heeft 9 jaar geleden een project gedaan met miscanthus in kippenuitlopen. De pilot waar ze nu mee bezig is gaat over natuurwaarde van het gewas in natuurgebieden en daar vertelde ze enthousiast meer over.

Na een goed uur in het veld waren de deelnemers een stuk wijzer geworden en werd er op het erf van de familie Smits van Oyen, onder het genot van een koud biertje, nog lang nagepraat over dit bijzondere gewas als alternatief voor gangbaar stro.

Voor meer informatie over Koplopers in Kringloop team kun je contact opnemen met Jan de Koeijer via de.koeijer@bionext.nl.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven