Nieuwe hardfruitleden Nautilus blazen ouderlijke bedrijven nieuw leven in

Tholen – Petra Koster en Jan Peter van ’t Leven zijn de nieuwe hardfruitleden van de biologische telerscoöperatie Nautilus Organic. Afzonderlijk van elkaar meldden ze zich aan, maar kijkend naar het verleden, blijken ze allerlei raakvlakken te hebben. Zo hebben ze beiden dankzij eerdere werkervaringen veel theoretische kennis over de bio-teelt en vonden ze de tijd rijp om dit in de praktijk te gaan brengen. Tevens kiezen beide telers voor het appelras Natyra en om de Zeeuwse roots van de telers kunnen we ook niet heen.

Ouderlijk bedrijf nieuw leven inblazen
Petra's ouders hebben een tuinbouwbedrijf in Kruiningen. Daar heeft ze vaak meegewerkt en ook een aantal jaar fulltime. "En inmiddels ben ik op freelancebasis al 20 jaar voor de NFO als redacteur actief. Het kriebelde al wat langer om zelf weer in de teelt aan de slag te gaan, maar mijn vader was altijd nog actief in het bedrijf. Toen hij aangaf verhuurplannen te hebben, trok ik de stoute schoenen aan en vroeg of ik een stuk mocht hebben."

Petra tussen de nieuwe appelbomen

De aanplant van de 3 hectare appelbomen betekent voor Jan Peter de herstart van het oude familiebedrijf. De boerderij in Driewegen is door zijn opa opgebouwd, die daar na de Watersnoodramp opnieuw begon. Zijn vader nam het gemengde bedrijf over en toen Jan Peter in 1992 in de maatschap kwam besloten ze volledig voor fruitteelt te gaan. Ze hadden 17 hectare aan fruitbomen staan, maar om de twee jaar verhagelde de oogst. In 2009 besloten ze de meeste bomen te rooien, slechts 3,5 hectare peren bleef staan als hobby. "Toen ben ik aan de slag gegaan als fruitteeltadviseur bij de CZAV. En ik werk inmiddels bij biologisch bedrijf Ter Linde in Oostkapelle. Daar gaat mijn bio-fruit in de toekomst ook naartoe om gesorteerd en bewaard te worden. Dit gebeurt nu al met mijn omschakelfruit, dat vermarkt wordt via Nautilus."

Jan Peter met een deel van de peren (in omschakeling)

Aan de slag met Natyra
Al die tijd bleef het bij Jan Peter kriebelen om zelf weer in de teelt aan de slag te gaan. "Ik zei steeds: als we starten, dan wil ik met iets nieuws starten. De biologische werkwijze was voor mij de enige logische stap. En de Natyra is een sterke appel die past bij de plannen die ik heb, onder meer op het gebied van de biodiversiteit." Vanuit zijn interesse in duurzaamheid en biodiversiteit deed hij voor zijn werk bij de CZAV een cursus biologische fruitteelt. Ook ging hij zich verdiepen in insecten. Daardoor weet hij inmiddels exact welke insecten goed zijn voor het bedrijf. De teler heeft voor de insecten bloemen in de boomgaard en onder de windsingels. "Op deze manier proberen we de insecten hier te houden."

Ook Petra koos voor Natyra. "Om te bepalen wat ik nu echt wilde ben ik met verschillende mensen uit de sector een gesprek aangegaan. Uit die gesprekken bleek uiteindelijk dat de teelt van de Natyra-appel de meest logische stap zou zijn." De bio-certificering is een must voor Petra. "Je ziet de hele sector die kant op schuiven. En als ik gangbaar zou doen, zou ik dit ook zo natuurlijk mogelijk doen. Dus waarom dan niet meteen biologisch?"

Petra aan de slag

Lidmaatschap Nautilus
Petra volgde een cursus bio-fruitteelt. Daardoor kwam ze in contact met afnemers en andere starters. Vervolgens koos ze er bewust voor om lid van biologische telerscoöperatie Nautilus te worden. "Ik besloot al snel dat ik me het liefst aan wilde sluiten bij een coöperatie." Ze voelt zich erg gesteund vanuit de coöperatie en de sector. "Als je eens een vraagje hebt, kun je gewoon bij hen terecht. Ook voor tips. Het gaat er heel collegiaal aan toe."

De bomen zijn de afgelopen winter geplant op 1,5 hectare. Daar komt de komende winter nog een hectare bij. De stap richting de praktijk is zeker spannend, maar ze heeft er zin in. "Ik ken het natuurlijk allemaal heel goed van achter mijn bureau, maar nu begint het pas echt." Het leuke is dat haar vader heel enthousiast mee helpt. "Zijn hulp is zeer welkom. Hij heeft qua techniek heel veel kennis, dus dat komt goed van pas."

De boerderij van Jan Peter in Driewegen

Ook Jan Peter koos er dus voor om lid te worden van Nautilus. Vanuit het oude bedrijf was hij al bekend met het model van de coöperatie (ze waren lid van Fruitmasters). "Voor mijn nieuwe bio-bedrijf kwam ik logischerwijs uit bij Nautilus. De fruitgroep binnen Nautilus is nog niet zo heel groot, we zijn met een teler of 10. Dit zie ik in de toekomst zeker nog verder groeien. Ik kijk er erg naar uit om weer zelf aan de slag te gaan als teler."

De Natyra-appelbomen bij Jan Peter zijn begin juni geplant (3,3 hectare, naast 2 hectare peren in omschakeling). Begin juli worden de hagelnetten opgehangen. Gezien het verleden zijn die onmisbaar voor hem. “De netten hebben ritsen, zodat ze ook aan de zijkanten dicht kunnen. Hiermee houden we de insecten tegen."

Voor meer informatie:
Petra Koster
+31 (0)6 23152140
info@kosterbiofruit.nl 

Jan Peter van 't Leven
+31 (0)6 51527562
info@jpvantleven.nl  

info@nautilus.nl 
www.nautilusorganic.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven