100% kartonnen verpakkingen

DS Smith en Solarenn: een partnerschap zonder plastic

"Eco-ontwerp is een zakelijke benadering die investeringen en tijd op lange termijn vergt," legt de voorzitter van Solarenn, Christophe Rousse, uit. Een gezamenlijke inspanning van drie actoren uit de AGF-sector - tomatentelerscoöperatie Solarenn, DS Smith als leverancier van duurzame verpakkingen en ETpack mechanizer - heeft geholpen om de tomatenverpakkingen in de hele keten te optimaliseren. Het gemeenschappelijke doel? Overgaan op duurzamere oplossingen en het uitbannen van wegwerpplastic. Daarom hebben zij een 100% kartonnen verpakking ontwikkeld die eco en innovatief is en maximale flexibiliteit en zichtbaarheid van het product mogelijk maakt. Het gezamenlijke ontwerp werd in september 2020 geïnitieerd.

Nul plastic en 100% karton voor 7 trays in 2021
In 2021 zal Solarenn 7 verschillende trays op de markt hebben die 100% karton zijn met zero-plastic. De assortimenten gaan van 250, 350, 400 en 500 gr, voor kleine ronde cherrytomaten en lange cherrytomaten. In afwachting van de feedback van de consumenten werkt de coöperatie samen met haar partners verder aan de rest van haar aanbod.

Voor Solarenn heeft DS Smith een volledig nieuwe verpakking ontwikkeld die uit twee delen bestaat: een tray en een bovenkant. De tray, zonder bedrukking, is gemaakt van golfkarton en de bovenkant is gemaakt van massief karton. De bovenkant is mechanisch aan de tray bevestigd, en een voorsnede aan de zijkant van de verpakking maakt het mogelijk de verpakking gemakkelijk te openen.

De nauwkeurige en aanpasbare uitsnijdingen op de bovenkant helpen de zichtbaarheid van het product te vergroten. Op logistiek vlak bespaart deze oplossing met twee afzonderlijke delen 10 tot 15% op het aantal kartonnen uitgesneden pallets dat moet worden verzonden in vergelijking met het verzenden van trays met de bovenkanten eraan vast. De impact op het milieu wordt dus geoptimaliseerd door het aantal vrachtwagens op de weg te verminderen.

Recycleerbaarheid, vermindering en vervanging van plastic, integratie van gerecycleerd materiaal, hergebruik... al deze thema's staan al enkele jaren centraal in het denken van de coöperatie over verpakkingen. Eco-ontworpen verpakkingen blijven dus essentieel. "Het beschermt de producten tijdens het transport, behoudt de kwaliteit en zorgt voor traceerbaarheid voor de consument," legt Isabelle Georges, directeur van Solarenn, tot slot uit.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven