Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veelzijdige vleesopvolger YOi voorzien van Skal-certificaat

Tholen – Een veelzijdig plantaardig product zonder soja. De plantaardige producten van Zwamboon hebben sinds kort het Skal-certificaat.  

Arja en Bert begonnen in 2018 met de ontwikkeling van de vleesopvolger.

Binnenstebuiten
Vlak voor de coronacrisis uitbrak, waren de producten net door twee cateraars opgepikt om landelijk uit te rollen. "Dat plan kon niet doorgaan toen de horeca gesloten werd en men massaal ging thuiswerken", vertelt Bert Grolleman. "Gelukkig mochten we daarna over onze producten vertellen in het televisieprogramma Binnenstebuiten, wat de webshop een boost gaf. Nu zijn we druk bezig om biologische winkels te benaderen in de hoop dat zij de producten in het assortiment opnemen. Daarbij helpt het dat we nu Skal-gecertificeerd zijn. We zoeken meer verkooppunten en partijen in horeca en catering om het product en de gedachte erachter breder uit te dragen. Ook zijn we nog bezig om de producten in gezondheidszorg te krijgen."

Het product is allergeenvrij en neutraal van smaak.

Veelzijdigheid
Speciaal voor de introductie in winkels werd de merknaam YOi gelanceerd. Met de producten van YOi kun je eigenlijk alle kanten op. Het is veelzijdig en neutraal van smaak. Om die reden werd het in de horeca enthousiast ontvangen. "Als ontbijt kun je het in de broodrooster doen en met een beetje appelstroop en plakjes banaan eten. Verder is het een uitstekende maaltijdbasis waarmee je supersnel een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten. Wij serveren hier zelfs bij de koffie een plakje met een beetje vruchtencompote erop." 

Als maaltijdbasis met wat salsa...

Tijd om iets te doen
Bert en Arja startten met de ontwikkeling van het product nadat ze zich steeds vaker verbaasden over de herkomst van producten in de supermarkt. "Al heel lang gruwen we van gesleep met eten over de wereld. We vonden ook dat de kwaliteit achteruitgaat. We eten met zijn allen steeds meer troep. Toen dachten we: we kunnen daarover blijven praten, maar misschien wordt het tijd om iets te doen." Een ontwikkelaar die soepkommetjes maakten van tempeh bracht het tweetal op een idee. Ze begonnen te experimenteren met het fermenteren van bruine bonen uit Zeeland. "We lieten onze vrienden, kennissen en buren proeven wat we gemaakt hadden en gelukkig bleven zij vrienden, kennissen en buren", lacht Bert. 

...in een wrap...

Vleesopvolger
Het resultaat is een plantaardig product dat kan dienen als maaltijdbasis en gebakken in blokjes of in de vorm van rulgehakt een alternatief is voor vlees. Bert kiest overigens liever voor het woord vleesopvolger. "Vlees is vlees, iets anders is iets anders. We willen ook niet dat ons product lijkt op vlees. Het is de volgende stap. Als je kijkt naar de voedingsstoffen, volgt dit product vlees op. Het bevat 13 gram eiwit per 100 gram. Tel daar 14 gram vezels bij op en je hebt een product met een hoge voedingswaarde. De eiwitten zijn ook nog eens door fermentatieproces afgebroken tot peptiden. Die zijn makkelijker om te zetten in aminozuren en kunnen daardoor snel en volledig door het lichaam worden opgenomen."

...of als amuse.

Allergeenvrij
Het ingrediëntenlijstje van Zwamboon is niet lang: bruine bonen, kikkererwten, zilvervliesrijst, havervlokken, rijsteiwit, zeezout, natuurazijn en schimmelcultuur om te kunnen fermenteren. "Dat past bij onze visie op eten. Als je het etiket moet bestuderen om te zien wat je gaat eten, moet je je achter de oren krabben. Ons product is zo min mogelijk bewerkt. Conserveringsmiddelen zijn niet nodig, omdat we het product fermenteren, verpakken in zakken en daarna pasteuriseren." Van de 14 stoffen die in de Europese wetgeving als voedingsallergeen zijn bestempeld, waaronder gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt), pinda, soja, noten (8 soorten), selderij, mosterd, sesam, sulfiet, en lupine, bevat YOi er geen enkele. "Vandaar dat we ons oorspronkelijk richtten op horeca en bedrijfscatering. Het is fijn om een product te hebben die werkelijk iedereen kan eten." 

Lokale ingrediënten
De grondstoffen worden zoveel mogelijk lokaal ingekocht. De rijst en de kikkererwten maken de langste reis: die komen uit Italië. De bonen worden ingekocht bij Baltussen Conserven. "In het begin was het niet altijd mogelijk om biologische bonen te kopen, omdat het moeilijk is om die in kleinere hoeveelheden te krijgen. Door de samenwerking met Baltussen lukt dat wel", legt Bert uit.

Voor meer informatie:
Bert Grolleman
Zwamboon
+31 (0)6 53 72 85 86
bert@zwamboon.nl
www.zwamboon.nl
www.yoifood.nl