Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tips voor het weiden van biologisch jongvee

Jong geleerd is oud gedaan. Het leren weiden van kalveren en pinken is van belang want daardoor zijn ze later als vaars het weiden al gewend. Daarnaast moet deze groep jongvee immuniteit opbouwen tegen worminfecties. Dit draagt bij aan een constante groei en de melkproductie straks als vaars. Agrifirm deelt enkele tips om rekening mee te houden.

Maak een beweidingsplan
Weid je jongvee maximaal 14 dagen per perceel. Dit houdt de worminfectie beperkt en verhoogt de graslandbenutting. Je hebt dan globaal 3 are per kalf en 6 are per pink aan grasoppervlakte nodig. Zorg dat de kalveren minimaal 2 maanden weiden, zodat ze voldoende immuniteit opbouwen. De lengte van de weideperiode is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden. Vaak is voor voldoende groei noodzakelijk om de kalveren bij te voeren. Blijf daarom de gezondheid en groei van de kalveren goed monitoren en stuur bij waar nodig.

Check de mineralenvoorziening
Zorg dat de mineralenvoorziening van het jongvee ook tijdens het weiden op peil blijft. Zonder het geven van mineralen kan het jongvee tijdens de weideperiode onder de gemiddelde Nederlandse omstandigheden een tekort krijgen aan selenium, koper, kobalt en jodium. Bijvoeren door middel van krachtvoer of mineralen wordt daarom aanbevolen. Je kunt er ook voor kiezen om het grasland te voorzien van de benodigde mineralen door middel van meststoffen en/of kruiden.

Zorg voor schoon drinkwater
Goed en voldoende drinkwater is essentieel, bij voorkeur geen slootwater. Zorg voor een kalverdrinkbak.

Wees alert op wormen
Weid het jongvee bij voorkeur op percelen waar geen rundveemest is uitgereden of koeien hebben geweid. Regelmatig omweiden houdt de wormendruk beperkt. Preventie en behandeling van long- en maagdarmenwormen blijft maatwerk, doe dit altijd in overleg met je dierenarts. Voor een efficiënte wormbestrijding is ‘’de wormsleutel’’ van de GD en de Faculteit Diergeneeskunde een handig hulpmiddel Wormsleutel.

Voor meer informatie:
Agrifirm
088 488 29 80
biologisch.feed@agrifirm.com 
www.agrifirm.nl

Publicatiedatum: