Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemengde gevoelens over toestaan bio-substraatteelt in VS

"Bio-landbouw is verankerd in de bodem, dat aspect zullen we nooit loslaten"

Tholen - Het blijft in de VS mogelijk om producten die geteeld zijn op substraat als biologisch te certificeren. Dat is de uitkomst van een langlopende rechtszaak. Deze uitspraak maakt in Nederland de tongen los. Op social media ontstond alvast een discussie, aangeslingerd door o.a. Jelte van Kammen van Harvest House en Peter van den Dool van Van der Knaap Groep (zie de LinkedIn-posts onderaan dit artikel).

Ook in Europa is interesse in het telen van een bio-gecertificeerd product op substraat. De Europese wet- en regelgeving is hier echter heel duidelijk over. In de zomer van 2017 is besloten dat het beginsel van de biologische plantaardige productie, waarbij de planten hun voedsel uit het ecosysteem van de bodem halen, overeind blijft staan.

Reactie Bionext
Michaël Wilde reageert namens de biologische ketenorganisatie Bionext als volgt: "Wat in de VS gebeurt, is aan de overheid daar. De Europese regering heeft eerder al een heldere uitspraak gedaan over substraatteelt en biologisch. We zetten vanuit de bio-branche echt in op verbinding met de reguliere landbouw. De biologische sector is erg enthousiast over de duurzame ontwikkelingen die gaande zijn in de reguliere sector, ze zijn daar heel hard aan het verduurzamen. Er blijven echter duidelijke verschillen bestaan tussen deze duurzamere reguliere teelt en de gecertificeerde bio-teelt, biologisch is echt een systeemlandbouw. De biologische landbouw is verankerd in de bodem. Dat aspect zullen we nooit loslaten."

Hij benadrukt ook het belang van de bodem voor de biodiversiteit. "Biologisch heeft niet alleen op basis van de wetgeving een duidelijke verbinding met de bodem. Het speelt ook een essentiële rol in de basisprincipes zorg, ecologie, gezondheid en eerlijkheid." Michaël vraagt zich ook af hoe de consument naar deze discussie kijkt. "Het is ook belangrijk om jezelf af te vragen hoe de consument hier in staat. Ik denk niet dat de consument het zou accepteren om substraatteelt biologisch te noemen."

Discussie op social media: