BBA-voorzitter Wim Schoemaker:

Grote omzetstijging voor biologische boeren in de Achterhoek

De landelijke trend van verdere bewustwording en behoefte van de consument om meer gezonde en lokale producten te eten was ook bij de biologische producentenvereniging Biologische Boeren Achterhoek goed merkbaar. Alle aangesloten boeren, tuinders en distributiebedrijf DistrEko kenden een grote groei aan afzet van de biologische producten. "Onze leden merkten dit door veel meer bezoekers en omzet in hun boerderijwinkels en door grotere afzet van groentes en zuivel", aldus BBA-voorzitter Wim Schoemaker. 

Nieuwe vrachtwagen en nieuwe leverancier Achterhoekpakketten
Bij DistrEko zorgde de groei ervoor dat de vrachtwagens voor de distributie te klein werden. In 2021 is dan ook een nieuwe vrachtwagen in gebruik genomen. "De gerealiseerde groei lijkt structureel, want ook 2021 is veelbelovend begonnen." DistrEko levert o.a. aan detailhandel, boerderijwinkels en horeca, maar ook al jaren rechtstreeks groente- en/of fruitpakketten voor de klant: het Achterhoekpakket. In 2020 is de levering en samenstelling van dit Achterhoekpakket overgenomen door Erik Smeenk en Wilma Kraaij van tuinderij Klein Broekhuizen in Wehl. "Door de steeds verdere toename van de detailhandelleveringen bij DistrEko werd het organiseren van het wekelijkse Achterhoekpakket een te complexe opgave. Erik en Wilma gaven aan deze organisatie graag over te nemen, dus wekelijks verzorgen zij nu het beste aanbod van lokale biologische seizoengroenten. De distributie wordt als vanouds grotendeels door DistrEko verzorgt."

Nieuwe leden
Onlangs sloten twee biologische bedrijven zich bij BBA aan. Zuuver, een kleinschalig gemengd biodynamische boerderij in Buurse vlak bij Haaksbergen van Julia ter Huurne en Joris ten Elsen en De Melkbrouwerij, een biologische melkveehouderij met eigen zuivelverwerking van Rick en Arjuna Huis in ’t Veld uit Lettele, zijn de nieuwste leden.

Bestuurswijziging
De BBA is een vereniging met een bestuur, waarbij de bestuursleden tijdens de algemene ledenvergadering voor 4 jaar worden gekozen. Tijdens de ALV in september 2020 nam de vereniging afscheid van Erik Smeenk (tuinderij Klein Broekhuizen), die acht jaar penningmeester is geweest. Algemeen bestuurslid sinds 2019 Heleen Hennink (tuinderij Haverkamp) is door de leden benoemd tot de nieuwe penningmeester. Als nieuw bestuurslid is Willem Beekman (biodynamische boerderij de Vijfsprong) gekozen. Daarnaast bestaat het bestuur nog uit algemeen bestuurslid Peter Melchers, aftredend in 2021 en de voorzitter Wim Schoemaker (tuinderij Korenblik).

Naast samenwerking in de regionale afzet, organiseert de BBA voor de leden ook regelmatig informatieve bijeenkomsten of thema-avonden rondom actuele agrarische onderwerpen. Verder zijn ook de samenwerking en solidariteit van groot belang om tot een vruchtbaar succes te komen. Dit geldt voor de leden onderling en voor de relatie met DistrEko.

Ruimte voor uitbreiding
De doelstelling van de BBA is om zoveel mogelijk de eigen biologische producten regionaal aan de consument te leveren. Daarom verzorgt DistrEko de verkoop en levering aan de winkeliers, horeca en andere afzetkanalen. "Voor de producten die onze leden onvoldoende of niet produceren koopt DistrEko deze in bij groothandel Odin, om zo jaarrond een compleet versaanbod te kunnen leveren. Mooi dat dit kan, maar liever hebben we dat ook deze ‘inkoop’ producten door onze eigen leden worden geleverd. Gelukkig kunnen we regelmatig nieuwe leden verwelkomen, maar er is ruimte voor verdere uitbereiding."

Voor meer informatie:
Wim Schoemaker
Biologische boeren Achterhoek
info@bioboerenachterhoek.nl
www.bioboerenachterhoek.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven