Bio Campojoyma zendt wekelijks 10.000 kilo naar Duitsland

Almería exporteert zijn eerste bio-kumquats

Bij de oprichter en manager van Bio Campojoyma, Francisco Jesús Montoya Sánchez, rijpte het idee om biologische kumquats in Almería te telen nadat hij op een van zijn zakenreizen naar Duitsland lekkere gebakjes proefde waarin dit citrus verwerkt was. Na gezien te hebben dat er zeker commerciële kansen lagen, werd er concreet onderzocht wat de mogelijkheden waren om kumquats in Almería te telen. "We ontdekten algauw dat de kumquat goed gedijde in het klimaat van onze provincie", vertelt Francisco Jesús Montoya. Zo werd Bio Campojoyma twee jaar geleden het eerste bedrijf dat kumquats in Almería plantte, en net zoals bij de andere gewassen die het bedrijf teelt en de naam van het bedrijf al doet vermoeden, werd gekozen voor bio.

Dit seizoen is Bio Campojoyma begonnen met de export van kumquat, voornamelijk naar Duitsland. Wekelijks wordt er 10.000 kilo op de vrachtwagen geladen. De oogst duurt acht maanden lang, van november tot juni. De wintermaanden zijn de topmaanden.

Bio Campojoyma teelt dit citrus op biodynamische wijze, met aandacht voor een natuurlijk evenwicht in de omgeving van de percelen. De teelt vindt plaats op 3 hectare in de gemeente Los Gallardos, waar het bedrijf ook al boomgaarden met bio-citroenen heeft staan. “De kumquat vereist veel handenarbeid, dus dragen we ook bij aan het genereren van werk voor de lokale gemeenschap”, zo benadrukt Francisco Jesús Montoya.

Kumquat is een kleine citrus met een zoete smaak, maar met een zure en aromatische toets. Heel opvallend is dat ook de schil wordt gegeten. Kumquat is heel populair voor het bereiden van jam, gekonfijt fruit en gebakjes, maar het kleine citrus past ook perfect in salades of kan gewoon als tussendoortje worden genuttigd.

Niet alleen z’n smaak is bijzonder, ook de voedingswaarde is een pluspunt. Kumquat is rijk aan flavonoïden en vitamine C en is een geweldige natuurlijke antioxidant die de cardiovasculaire gezondheid bevordert. Het citrus bevat ook foliumzuur en is dus aan te raden voor zwangere vrouwen. De vitamine C maakt de kumquat geschikt voor gevallen van bloedarmoede en door het citroenzuurgehalte heeft het antiseptische eigenschappen die gunstig zijn voor een goede werking van het spijsverteringskanaal en de urinewegen. Ten slotte biedt kumquat een aanzienlijke hoeveelheid vezels, dus heeft het ook een verzadigend effect.

Duurzaam en innovatief bedrijf
“We zijn een jong bedrijf dat opgericht is in 2004, maar dat vanaf het begin rotsvast gelooft in duurzaamheid en innovatie”, zo vertelt de manager. “Om deze reden gaan we steeds op zoek naar rassen waarmee we een streepje voor kunnen hebben en zetten we bijvoorbeeld fors in op citrus zoals citroenen en nu dus ook kumquats. Steeds biologisch uiteraard. Onze filosofie is biodynamisch, wat ons ook in staat stelt banen te creëren en dus een bijdrage te leveren aan de economische groei van onze provincie. Dat is meer dan welkom in deze tijden, denk ik", besluit hij.

Voor meer informatie:
Bio Campojoyma
Avda. Las Negras, 200
Campohermoso

04110 Níjar (Almería) - Spanje
Tel.: +34 950 386 590
info@campojoyma.com
www.campojoyma.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven