Telers biologische bananen vechten prijzen multinationals aan

De aanvoer van biologische bananen is momenteel krap. “In deze periode van het jaar is de aanvoer krap vanwege het koudere weer. Tussen half januari en begin juni is de beschikbaarheid doorgaans wat lager," vertelt Mayra Velazquez de León van Organics Unlimited in San Diego, Californië. Ze merkt op dat orkaan Iota, die in november over delen van Midden-Amerika trok, zijn stempel op de sector heeft gedrukt. "Deze regio werd bijzonder hard geraakt door de orkaan en hier is er nu een tekort aan bananen." legt ze uit. Ze voegt eraan toe de de bananen momenteel vooral afkomstig zijn uit Ecuador, Guatemala, Colombia en Mexico. 

Mayra Velazquez de León en haar dochter  Daniella, die ook werkzaam is bij het bedrijf.

Velazquez de León laat weten dat de aanvoer wel beter is dan rond dezelfde tijd vorig jaar. "Het heeft allemaal te maken met weersomstandigheden, zoals orkanen, koude etc. Er spelen zoveel factoren een rol dat het niet altijd mogelijk is om voorspellingen te doen."

Periode van sterkere vraag
Toch is de bananenmarkt vrijwel hetzelfde. In de periode van januari tot maart is de vraag naar bananen doorgaans het sterkst. "De seizoenen van andere fruitsoorten beginnen meestal iets later in het jaar, vandaar dat mensen voor bananen kiezen. De productie blijft dus achter bij de vraag," legt Velazquez de León uit. "De vraag is licht gestegen tijdens de pandemie. Dit geldt voor zowel conventionele als biologische bananen. Het is een fruitsoort waar mensen vertrouwen in hebben en die zich bij uitstek leent als snel tussendoortje."

Er zijn ook andere factoren van invloed op de markt voor biologische bananen. "Telers voeren een felle tegen de prijzen. De invloed van multinationals heeft voor een neerwaartse druk op de prijzen gezorgd. In combinatie met de toegenomen kosten is dit gevaarlijk omdat het product onder kostprijs dreigt te worden verkocht," vervolgt ze. "Consumenten willen duurzame voedingsmiddelen. Deze neerwaartse druk op de prijzen, de hoge kosten voor de biologische teelt en het toenemende aantal certificeringen, maken dat de werkelijke kosten momenteel niet tot uitdrukking komen in een eerlijke retailprijs."

Prijsdruk
De prijzen van biologische bananen variëren nogal. "In deze tijd van het jaar gaan de prijzen omhoog maar de afgelopen drie jaar hebben multinationals de prijzen laag gehouden," zegt ze.

Velazquez de León voegt eraan toe dat het ernaar uitziet dat er niet snel verandering zal komen in deze situatie. "We hoefden deze strijd niet te leveren voordat biologische bananen gemeengoed werden. We hebben een gestage groei doorgemaakt," zegt ze. "Bio is echter niet alleen een marketingmiddel. Het is echt en we moeten dan ook bereid zijn om er een eerlijke prijs voor te betalen."

Voor meer informatie: 
Mayra Velazquez de León
Organics Unlimited
+1 619 710 0658
mayra@organicsunlimited.com
www.organicsunlimited.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven