Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In een grote koppel kan een onthoornde geit geen geiteigen gedrag uitoefenen"

De Keuringsdienst van Waarde bracht een bezoek aan biologische geitenhouderij Hansketien. Hier hebben alle tweehonderd geiten hoorns. Daarmee zijn Monique en Liesbeth redelijk uniek, aangezien de meeste Nederlandse geitenhouders onthoornde dieren in hun stal hebben. Het fokken van hoornloze geiten is nog niet zo makkelijk, legt een fokker uit, dus worden de meeste geiten als ze klein zijn onthoornd om te voorkomen dat ze elkaar en de werknemers verwonden.

Screenshot uit de uitzending

Genoeg ruimte
"Op het moment dat je dat soort uiteenzettingen krijgt die leiden tot blauwe plekken of wonden, dan heb je in je management iets net niet helemaal goed gedaan", vindt Monique. "Als je geiten met hoorns houdt, moet je zorgen dat ze genoeg ruimte hebben. Als je ze te dicht op elkaar zet, krijg je meer uiteenzettingen. En dan kan het zijn dat ze met die hoorns wel degelijk schade doen aan elkaar."

In een grote koppel kan een onthoornde geit volgens Liesbeth niet overleven. "Dan kan de geit geen geiteigen gedrag uitoefenen. Als je kleinere koppels neemt, kan een geit doen waar die voor gemaakt is: namelijk ruwvoer verwerken en melk geven."

Klik hier om de uitzending terug te kijken.

Voor meer informatie: www.hansketien.nl