Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
The Wine People kijkt ook verder dan Sicilië

"Deze familie verzorgt ter plaatse de hele vinificatie"

Tholen – The Wine People heeft de productie, verpakking, marketing en verkoop van elk van haar wijnen volledig in eigen hand. Eerder vertelde de Nederlandse mede-eigenaar van TWP al in Biojournaal over het ontstaan van het Italiaanse bedrijf en waarom de focus op de export ligt. Peter Kosten vertelt ook maar al te graag over de productiekant.

Waar The Wine People in eerste instantie op Sicilië gefocust was, worden er inmiddels ook in andere gebieden druiven voor hen geteeld. "We produceren jaarlijks zo'n 1,5 miljoen flessen. Het hoofdmerk is Santa Tresa, gebaseerd op de smaak van Sicilië. Daar is later Purato bij gekomen." En de nieuwste wijnlijn van The Wine People, 'Integro', is afkomstig uit 'de hak van de laars', oftewel Puglia. "We hebben daar verschillende druiventelers onder contract staan. En we mogen gebruik maken van een winery van een familiebedrijf aldaar. Onder de controle van onze eigen wijnmaker wordt het vinificatieproces ter plaatse door deze familie verzorgt. Integro staat voor intact, voor het feit dat de natuur daar niet is aangetast door het gebruik van pesticiden in de wijngaarden."

Stefano en Marina Girelli.

TWP is trouw naar zijn druiventelers. Toen de vraag naar de wijnen al snel groter werd, besloten Peter en zijn compagnon Stefano Girelli om de productie op te schalen. "Zelfstandige druiventelers op Sicilië gingen voor ons produceren. Hierbij staat exclusiviteit voorop, wij werken met contracten voor minimaal 3 jaar. Hierdoor hoeven we geen concessies aan kwaliteit en kwantiteit te doen. We willen ieder jaar dezelfde kwaliteit houden. Niks is zo funest als het steeds switchen van wijngaarden. Door deze afname garantie kunnen we een goede relatie met de druiventelers opbouwen en ook proactief de kwaliteit bewaken.

"Ideaal klimaat"
Peter vertelt dat de omstandigheden op Sicilië vrijwel ideaal zijn voor biologische wijnbouw. "Het klimaat op het eiland is zeer stabiel. Daardoor lopen we op Sicilië minder risico dan in andere gebieden. We hebben bijvoorbeeld in het voorjaar geen last van nachtvorst en geen vochtigheid. Er waait een hele droge warme wind vanuit Noord-Afrika. Na regenval zijn de wijngaarden in een mum van tijd droog. Dit houdt de vorming van micro-organismen en schimmels tegen. Meeldauw is ook goed beheersbaar. De wijngaarden worden dagelijks geïnspecteerd door de wijngaardmanagers. Een beginnend probleem herkennen ze direct, waardoor ze meeldauw in een heel vroeg stadium kunnen aanpakken."

The Wine People helpt de natuur ook graag een handje. "Zo hebben we in de wijngaarden van Santa Tresa op Sicilië in totaal 9 tuinen aangelegd. We hebben wetenschappers ingehuurd die voor ons bekeken hebben wat de meest schadelijke insecten voor de druif zijn. Vervolgens hebben we exact die vegetatie aangeplant die juist die insecten trekt." Ook hebben ze bijenkasten neergezet om de bestuiving van de lokale flora een handje te helpen.

Rechts: Peter in één van de wijngaarden. 

Vernieuwing
The Wine People blijft focussen op vernieuwing van het assortiment en speelt in op belangrijke trends, zegt Peter. "Zo hebben we nu ook zogenaamde 'appassimento' wijnen. Hierbij worden de druiven deels gedroogd terwijl ze nog aan de druivenstok hangen, en deels eerst geplukt waarna ze gedroogd worden op matten en in kratten in de kelder. Appassimento wijnen hebben veel meer intensiteit en ze zijn commercieel interessant omdat er een spoortje zoet in zit. Dat komt doordat het suikergehalte in de druiven op natuurlijke wijze omhoog gaat. Sinds kort produceren we ook mousserende wijnen op Santa Tresa, zowel mousserend wit als mousserend rosé. Uiteraard ook biologisch!"

Voor meer informatie:

Peter Kosten
TWP Wines Italy
Via Maestri del Lavoro 28
38121 Trento
+31 653 64 26 03
[email protected]  
www.twpwines.com