Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kirsten Wegener-Toeset (De Kleine Keuken): "Je kunt beter fruit geven als tussendoortje"

Keuringsdienst van Waarde schrikt van suikergehalte babykoekjes

Koek en ander lekkers, je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen als het aan de koekenbakkers ligt. En daarom zijn er nu koekjes waar je al van kunt genieten als je pas zes maanden oud bent. In de aflevering van 26 november jongsleden gaat de Keuringsdienst van Waarde op onderzoek uit. Wat maakt deze snacks nou speciaal voor baby's? Op de bekende tafel van de Keuringsdienst staan ook veel bio-koekjes van verschillende merken: Organix, Holle, Hipp, Babybio en De Kleine Keuken.

De laatste producent krijgt ook bezoek van Teun van de Keuken namens de Keuringsdienst van Waarde. Sofie van den Enk stapt allereerst binnen bij de winkel Good For You. Daar krijgt ze van Sandra Groeneveld uitleg bij het schap. Volgens haar zou je baby's vanaf 10 of 11 maanden onder toezicht een koekje kunnen geven. De meelsoort maakt het koekje naar haar inzien geschikt voor baby's. In de koekjes voor peuters is het rijstmeel weggelaten en is meer tarwemeel verwerkt.

De Keuringsdienst klopt ook aan bij het consultatiebureau. Waar jeugdverpleegkundige Elsje Rood aangeeft dat volgens haar niemand koek nodig heeft. "Er is helemaal niks 'baby' aan een koek. Ze proberen gewoon mensen te verleiden om dingen te kopen."

Daarna volgt een bezoek aan Kirsten Wegener-Toeset van De Kleine Keuken, zij hebben verschillende biologische koekjes in het assortiment. Het gaat om zo natuurlijk mogelijke koekjes, geeft ze aan.

Zou zoeten met appelconcentraat beter zijn dan toegevoegde suikers? Daarvoor blikt de redactie terug op een onderzoek van acht jaar geleden. Daaruit bleek dat 70 procent van het appelconcentraat vruchtensuiker is. Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell geeft aan dat er geen verschil zit tussen die suikers en geraffineerde suikers. "Geconcentreerd appelsap is voornamelijk suiker." Al die verschillende vormen van suiker, zijn volgens hem gewoon suiker.

Eén van de koekjes van De Kleine Keuken bevat 23 gram suiker per 100 gram. Kirsten daarover: "We gebruiken ongeraffineerde suikers. Wij geloven dat als je suiker niet raffineert, dat het beter te verwerken is dan wanneer je het helemaal ontdoet van al zijn hulpstoffen." Dit is echter niet bewezen, benadrukt de presentator.

Kirsten geeft aan dat ze het hele schap vrij zou willen maken van koekjes. Wel willen ze een goed alternatief bieden voor wat er nu ligt. En op de vraag of het beter is om het koekje wel of niet te eten, geeft ze het volgende antwoord: "Als je je kind tot 5 jaar zonder koek kunt opvoeden, dan moet je dat wel doen." Wel is dit volgens haar 'niet leuker en niet lekkerder'. "Als je wel een koekje geeft uit dit schap, is het beter om dit koekje te geven dan een ander koekje." Ze bevestigt tenslotte dat het sowieso het beste is om fruit te geven als tussendoortje. 

Klik hier om de uitzending te bekijken.