Loes Nieuweboer:

"Nu gaat het los en hebben we ineens erg veel bloemkolen!"

Eén van de vaste Odin-telers voor bloemkool is Nieuweboer uit Pietersbierum, een dorpje in de provincie Friesland. Hier runnen Kees en Loes Nieuweboer al zo'n 15 jaar aan de Sedyk hun akkerbouwbedrijf.

Begin november was het perfecte moment om deze 'flowerpowers' te oogsten: onbespoten en van erg mooie kwaliteit. Loes vertelt over de bloemkool.

De natuur geeft het tempo aan
Een paar weken ervoor was het nog moeilijk om aan bloemkolen te komen en hielpen de biologische telers uit Frankrijk Odin aan bloemkolen. Op de boerderij van Nieuweboer waren de bloemkolen nog niet klaar om geoogst te worden. Door het verschil in temperatuur tussen dag en nacht, raakten de bloemkolen in de war. Ze maakten weinig kool aan en juist erg veel blad met als resultaat dat de kroppen klein zouden zijn uitvallen.

Odin/Nieuweboer.

De oplossing op zo'n moment? De natuur de tijd geven en een paar weekjes wachten tot de bloemkolen zich weten te herstellen en groot genoeg zijn om geoogst te worden. Loes: "Nu gaat het los en hebben we ineens erg veel bloemkolen!"

Bloemkool verbouwen
Loes: "Het verbouwen van bloemkool is vrij arbeidsintensief. We doen alles met de hand, ook de oogst. Daar gaan we trouwens nog mee door tot in december. Het is een groente die je in veel gerechten kunt verwerken. Hoewel de klassieke bloemkool met kaassaus nog veel op tafel komt, winnen andere recepten aan terrein. Doordat 'rijst' van bloemkool tegenwoordig populair is, stijgt de vraag en dat is mooi."

Bloemkoolrijst
Zoals Loes al vertelde, koken steeds meer mensen in plaats van met echte rijst met 'groenterijst'. Bloemkool is hiervoor erg geschikt, net als wortel, bietjes, zoete aardappel en venkel.

Meer lezen over Odin-teler Nieuweboer? In dit artikel legt hij uit wat biologische voeding duurder maakt.

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.