Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Cruijsen, biologisch melkveehouder en akkerbouwer

"Dat ik zelf een biologische agrariër ben betekent niet dat iedereen dat zou moeten worden"

René Cruijsen is naast biologisch melkveehouder en akkerbouwer sinds dit voorjaar ook wethouder van de gemeente West Maas en Waal, lid van de stuurgroep van Fruitpact en regio-afgevaardigde voor de Regio Rivierenland. "De fruitsector draagt met een kwalitatief goed en gezond product ook maatschappelijk bij aan gezondheid."

Cruijsen: "Opgegroeid op een gemengd bedrijf met melkvee, akkerbouw en fruitteelt, heb ik nog steeds een sterke band met de fruitteelt." De wethouder was achttien jaar bestuurslid van het Waterschap. "Water is een onderwerp dat juist door de klimaatwijziging zo’n grote rol speelt. Doordat we met meer extreme weersomstandigheden te maken hebben, zie je dat steeds meer fruittelers gebruik maken van hagelnetten. Het landschap gaat er daardoor anders uitzien, wat niet iedereen even mooi vindt. Binnen de Regio Rivierenland bekijken we hoe we daar samen met telers uit kunnen komen. We denken ook na over hoe we om moeten gaan met zowel hoogwater als het creëren van waterbuffers in tijden van droogte. Verschillende telers zijn gebruik gaan maken van waterdruppelinstallaties, waardoor je minder water verbruikt en de juiste hoeveelheid mineralen rechtstreeks bij de boom kunt brengen. Maar zowel binnen Fruitpact als binnen de Regio Rivierenland denken we daarnaast na over de kwaliteitsverbetering van fruit, evenals over de afzet en de logistiek. Evengoed denken we na over hoe gemeenten kunnen sturen op een goede huisvesting voor migranten."

De wethouder meent dat er kwalitatief goed fruit geproduceerd wordt in het rivierengebied. "Dat ik zelf een biologische agrariër ben, betekent niet dat ik vind dat iedereen dat zou moeten worden. Wel zie je dat we in dit gebied Europees koploper zijn als het gaat over rekening houden met natuur en experimenteren met nieuwe gewasbeschermingsmiddelen. Ook maken telers steeds meer gebruik van technologische innovaties zoals de bladblaasmachine en spuiten die zorgen voor driftreductie. De fruitbedrijven zien er goed uit. Ik vind dat verfrissend. Maar er is ook sprake van een goede samenwerking tussen fruittelers die bijvoorbeeld gezamenlijk via een kleine coöperatie gebruik maken van een inpakstation. Er zijn talloze ontwikkelingen die bijdragen aan een goede kwaliteit van het fruit, waar de fruittelers dan ook een goede prijs voor moeten krijgen."

"Door COVID-19 is er wel wat minder buitenlandse afzet. Aan de andere kant is er ook al geruime tijd een trend waar te nemen dat meer consumenten streekproducten willen. Minder, maar van betere kwaliteit. Al met al vind ik dat er sprake is van een gezonde sector die door kan ontwikkelen met onder meer nieuwe rassen, nieuwe smaken, goed omgaan met water en een goede regionale afzet. We moeten koesteren wat er nu is en kijken wat er te verbeteren valt. Zowel binnen als buiten de sector. Zo denk ik dat er bijvoorbeeld op scholen meer aandacht zou kunnen komen voor gezonde voeding. Veel consumenten eten nog te veel suikers en vetten. Zo meen ik dat een kilo frikandellen niet goedkoper zou moeten zijn dan een kilo appels. Juist door COVID-19 zou die bewustwording over gezond eten nog groter mogen zijn en verdient het belang van het eten van fruit meer aandacht.

Bron: Fruitpact

Publicatiedatum: