Jan Dirk van de Voort: "De beste spiegel van de koe, is de poep"

Yvon Jaspers roert door de Remeker-koeienvlaai

Bio-boer Jan Dirk van de Voort heeft Onze Boerderij-presentatrice Yvon Jaspers een lesje over de bodem gegeven. Hij kreeg haar zelfs zover om met haar blote hand wat mest uit het gras te pakken en hier aan te ruiken. Het draait voor Jan Dirk om de match tussen koe, mest en bodem. Dit licht hij uitgebreid toe met Yvon als toehoorder. "De beste spiegel van de koe is de poep. Het moet als een zalfje zijn en naar gras ruiken. En de mest moet niet van je hand vallen. Dit is heel goed verteerde mest, dat betekent dat de koe hier heel effici├źnt mee omgegaan is." Dankzij de huidige werkwijze besparen ze bij De Groote Voort op enorm veel kosten. "We hebben geen melkziekte meer, geen klauwproblemen en er is geen beregening nodig omdat de wortels diep wortelen."

Peter en Jan Dirk van de Voort van bio-boerderij De Groote Voort, bekend van de Remeker-kaas, krijgen in het programma de kans om uitgebreid over hun bijzondere werkwijze te vertellen. Jan Dirk neemt Yvon dus mee het weiland in en Peter laat haar het kaasmaakproces zien. Ze laten de kazen rijpen op 16 graden. Jan Dirk geeft aan dat dit weliswaar risicovoller is, maar dat het wel zorgt voor een betere smaak. "Deze kaas moet je als een snoepje eten. Leg een klein blokje tussen tong en gehemelte." Verder zegt hij onder meer nog: "Wij zijn in hart en nieren boer."

Jan Dirk gaat in het item ook in op de huidige stikstofproblematiek: "Hoe meer koeien buiten lopen, hoe minder ammoniak er uitgestoten zal worden. Er komt dan immers geen plas en poep bij elkaar in de stallen. Wij hebben hier een volmaakte kringloop gerealiseerd. De koeien zijn volledig grasgevoerd en dit gras groeit op het poep en de plas van de koeien. De romigheid van de melk proef je terug in onze kaas, ook al is hij op leeftijd."

Klik hier om de aflevering van afgelopen zondag terug te kijken (het lesje over de bodem is te zien vanaf 7:30).

Jan Dirk en Peter waren ook al te zien in de aflevering van vorige week. Klik hier om die te bekijken.

Over het programma
Voor Onze boerderij gaat Yvon Jaspers opnieuw langs bij oud Boer zoekt Vrouw-deelnemers en bij andere boeren om te ervaren hoe het nou echt is om in deze turbulente tijd een agrarisch bedrijf te runnen.

Wat zijn de dilemma's van de moderne boer? Welke risico's neem je als boer en wanneer doe je het goed? Leven zij hun droom of lijkt het soms meer op een nachtmerrie? Ze is benieuwd of ze na deze serie nog steeds zo verlangt naar een leven op de boerderij.

Zondag om 20:25 uur op NPO 1.

Klik hier voor meer informatie over het programma.

En hier om naar de website van De Groote Voort/Remeker te gaan.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven