De Nieuwe Graanschuur viert 5-jarig bestaan

De Nieuwe Graanschuur, de enige verpakkingsarme supermarkt van Amersfoort en wijde omgeving, viert het 5-jarig bestaan. Terwijl veel soortgelijke initiatieven in ons land na korte tijd niet levensvatbaar bleken, draait de winkel in de Bloemendalsestraat (binnenstad) uitstekend. ‘We hebben de wind mee: consumenten zijn zich gelukkig steeds meer bewust van het afvalspoor dat zij achterlaten. Wij bieden ze concrete mogelijkheden om daar dagelijks wat aan te doen’, zegt een van de initiatiefnemers, Abel Hertzberger.

Kenmerkend voor De Nieuwe Graanschuur is het grote aanbod onverpakte producten in silo’s. Klanten komen er met hun lege potten, blikken, zakken en flessen en vullen die ter plekke met allerlei soorten granen, rijst, peulvruchten, pasta’s, koffie, thee, hagelslag, pindakaas, etc. De gewenste hoeveelheid wordt afgewogen, en ook dat voorkomt afval.

Groenten, fruit en vlees komen rechtstreeks van biologische leveranciers binnen een straal van 25 km rond Amersfoort. Zoals Zorgboerderij ’t Paradijs in Barneveld, Eemlook in Leusden, Tuinderij De Elzenkamp in Voorthuizen en Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen. Op die manier geeft De Nieuwe Graanschuur vorm aan idealen om de voedselketen verantwoord te maken.

De winkel is een coöperatie, elke klant kan lid worden en meedenken over het inkoopbeleid en de ontwikkeling van de winkel. De coöperatie heeft geen winstoogmerk. Het rendement wordt direct geïnvesteerd in de uitbreiding van de biologische productie in en om Amersfoort.

Minder verspilling en afval
Om zo min mogelijk voedsel te verspillen, krijgen ook gehavende producten een kans. Bij De Nieuwe Graanschuur gooien ze die niet weg, maar worden deze minder mooie producten in de keuken dagelijks tot verse, gezonde kant-en-klaar maaltijden – zoals groentetaarten en salades – verwerkt.

‘Volledig verpakkingsvrij blijft een ideaal, maar we zijn een heel eind op weg’, zegt Abel Hertzberger. ‘Onze aanpak sluit naadloos aan bij de huidige politieke discussie over ‘omgekeerd inzamelen’. Elke Amersfoorter ‘produceert’ 225 kg afval per jaar. De landelijke overheid wil dat terugbrengen naar 100 kg per inwoner per jaar.

Als je hier verpakkingsarm boodschappen haalt, heb je in plaats van twee vuilniszakken met PMD-afval per week, hooguit één zak per kwartaal., het kan nog minder. Heb je dan ook nog een composthoop in de tuin, dat maak je de kliko nagenoeg overbodig.’

Voor meer informatie:
Abel Hertzberger
(033) 466 96 86
www.denieuwegraanschuur.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.