Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lisa Zapf verovert met haar Zalat-O-Maten het zuiden van de Pfalz:

"Een beetje zoals de groentenwinkel in de buurt – maar dan digitaal"

Men ziet ze steeds vaker: automaten waaruit men eieren, barbecuevlees of ook verse groenten en vers fruit kan kopen. Deze worden vaak door telers geplaatst die een extra afzetmogelijkheid voor hun producten zoeken. In de Pfalz, in het gebied rondom Kandel, ziet men in de afgelopen vier jaar steeds vaker Zalat-O-Maten staan – automaten voor verse groenten, vers fruit en andere lokale producten. Daarachter staat Lisa Zapf, die deze maand haar elfde standplaats en zestiende automaat in gebruik neemt.


Lisa Zapf tijdens een standplaatsopening

De 23-jarige, geschoolde verzekeringsmedewerker heeft een missie: ze wil de consumenten in en rondom Kandel en Landau verse, lokale kwaliteitsproducten dichterbij brengen, en dat zonder gebruik te maken van de traditionele afzetkanalen.

"Hoewel ik een ander beroep geleerd heb, was mij altijd al duidelijk dat ik in mijn ouderlijk teeltbedrijf de bedrijfsopvolging zeker wil stellen“, aldus Lisa, die met passie in de landbouw actief is. "Daar heb ik de verkoop op me genomen en snel gemerkt dat de groothandelsmarkt niets voor mij is. Uiteindelijk heb ik in 2016 mijn eerste drie automaten gekocht en in gebruik genomen.“

Sindsdien heeft zij haar concept geoptimaliseerd en worden er deze maand drie nieuwe automaten geplaatst. De standplaatsen zijn verschillend – van de binnensteden van Landau en Kandel, tot aan kleinere dorpen waarin er verder geen mogelijkheid is om verse groenten en fruit te kopen. "Sommige van mijn Zalat-O-Maten staan alleen, maar op sommige plaatsen heb ik mij ook verenigd met andere telers om een breder productpalet aan te kunnen bieden.“

En het concept slaat aan: "Onze automaten worden dagelijks vers gevuld en onze klanten kunnen daar 24 uur per dag, 7 dagen per week verse, lokale producten kopen. Dat wordt overal goed ontvangen: werkenden zijn onafhankelijk van de openingstijden van supermarkten, studenten houden van de flexibiliteit en comfortabele beschikbaarheid van lokale producten, en vanuit de dorpen hoeft men zo niet perse verder weg te rijden om aan basisproducten zoals groenten, fruit, eieren of noedels te komen.“


Rijk, seizoensgebonden productaanbod: van appelen tot aan courgettes zit alles erbij.

Onlangs werd Lisa zelfs gecontacteerd door een burgemeester uit één van de nabijgelegen dorpen: "Veel burgers in zijn plaats hadden speciaal om één van mijn Zalat-O-Maten verzocht. Dat maakt mij natuurlijk trots: ik sta met mijn merk en mijn product voor lokale landbouw, het is tof om te zien dat dat ook goed ontvangen wordt.“

Daarmee luidt Lisa de volgende generatie van levensmiddelverzorging in: "Juist gezien de actuele situatie met het coronavirus, weten de consumenten contactloos inkopen doen zonder lang in de rij te hoeven staan te waarderen."


Dubbele automaat in Maximiliansau

De Zalat-O-Maten zijn gevuld met seizoensproducten en lokale producten: "Momenteel zijn pompoenen, rode bieten, komkommers en courgettes de hardlopers. De groenten komen overwegend van het teeltbedrijf van mijn ouders. Fruit en andere producten, zoals eieren en noedels, koop ik in bij andere telers uit de regio."

Regiomat 
De automaten die Lisa Zapf gebruikt, zijn 'Regiomaten' van Stüwer GmbH. Ze is daadwerkelijk zo van deze automaten overtuigd, dat ze deze inmiddels, samen met haar partner Olaf Heid, ook zelf verkoopt:
"Mijn expansie is natuurlijk beperkt – het doel is lokale producten aan te bieden, dan kan ik mijn automaten moeilijk in heel Duitsland neerzetten. Maar ik vind het zeer belangrijk om dit concept ook buiten de regio aan telers door te geven.“ Daarnaast houdt ze zich ook bezig met onderhouds- en reparatiewerk aan de automaten in haar nabije omgeving.


Met Olaf Heid tijdens de 'uitlegmiddag' op de standplaats Steinweiler.

Het volgende project van de onderneemster is ook in partnerschap met Regiomat: "We werken aan een 'Apphol'-automaat. Onze klanten kunnen hun inkopen hierbij al van tevoren individueel samenstellen en betalen, wij leveren de bestelling dan volledig via de automaten. De klanten halen hun pakket dan eenvoudig door middel van het scannen van een QR-code af. Een beetje zoals de groentenwinkel in de buurt - maar dan digitaal.“

Zalat-o-maten in Kandel: helemaal links een 'normale' automaat met mogelijkheid om contant en met pin te betalen. In het midden en rechts de geheel nieuwe 'Appholautomaten'.

Voor meer informatie:

Lisa Zapf
ZAPF Frischgemüse
Am Holderbühl 3
76870 Kandel in der Pfalz 
+49 7275 913809
www.zapf-frischgemuese.de 
lisa@zapf-frischgemuese.de  

Publicatiedatum: