Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duits familiebedrijf Tröndlehof na 40 jaar over op biologisch

De behoefte aan biologische voedingsmiddelen stijgt. Ieder tiende landbouwbedrijf in Duitsland werkt volgens de bio-standaard. Een overstap naar biologische landbouw brengt echter hoge kosten met zich mee.

Het familiebedrijf van de familie Tröndle ligt op circa 1.000 meter hoogte aan de rand van Höchenschwand (district Waldshut, Baden-Württemberg), met 130 melkkoeien en een flink areaal. Op een leeftijd van 16 jaar begon Oswald Tröndle hier aan zijn opleiding tot agrariër.

Na meer dan veertig jaar overstappen
Na verschillende adviesgesprekken heeft Oswald Tröndle besloten om met zijn bedrijf na meer dan veertig jaar over te stappen op biologische productie. Het kleine bedrijf in Höchenschwand moet met gigantische bedrijven van over de hele wereld concurreren.

Bedrijfseconomische redenen voor de overstap naar een bio-bedrijf
Nu krijgt hij voor een liter melk 35 cent. Over twee jaar kan hij voor zijn hooimelk – als alles zo verder gaat – bijna 50 cent per liter rekenen. De overstap op biologisch heeft dus minder ideologische, maar veel meer bedrijfseconomische redenen.

Overstap naar bio-landbouw wordt met subsidies gesteund
De overstap naar biologische landbouw wordt met subsidies gesteund. Die zijn nodig, want Oswald Tröndle moet veel tijd en geld investeren. Op het eerste gezicht is er bij hem in de stal sinds het begin van het jaar weinig veranderd. De koeien eten zoals altijd gemoedelijk hun gras. Hoe dit gras geteeld en bemest wordt, is nu echter exact voorgeschreven.

Wat is er anders in het bio-bedrijf, heer Tröndle?
Oswald Tröndle noemt de veranderingen op voergebied: "Ze krijgen hun gras, hun kuilgras en hun hooi. Ze krijgen soortgelijk krachtvoer, alleen is dit nu bio-gecertificeerd voer. Het mineraalvoer dat we inzetten, moet ook bio-gecertificeerd zijn. Alles is dus wat meer gecertificeerd."

Bouwtechnische veranderingen moeten nog gebeuren
De opslag van het voer zal moeten veranderen. De oude silo's worden door een grote nieuwe opslaghal voor hooi vervangen. De stal is gelukkig reeds groot genoeg. Maar Oswald moet nog afzonderlijke stroboxen, nieuwe loopvlaktes en een bevestigde uitloop voor de dieren inrichten. Ook dat is voorgeschreven.

Binnen twee jaar een bio-bedrijf
Als alles slaagt, is de overstap over twee jaar voltrokken. Dan zal het Tröndlehof nog maar 120 koeien in de stal hebben. Die zullen minder melk produceren. Dit zal echter hoogwaardigere en beter betaalde melk zijn.

Bron: SWR

Publicatiedatum: