Tholen - In het Pajottenland (België) is de kersenpluk begonnen. De klimaatverandering en de gevolgen hiervan brengen de nodige uitdagingen met zich mee, zo geeft Linda Plessers van biologisch fruitsappenbedrijf Pajottenlander aan. "Eerst hadden we wekenlang extreme droogte, waardoor alle bomen slap hingen. Afgelopen vrijdag heeft een geweldige hagelbui onze streek geteisterd, met vooral schade aan de kersen Bigarreau Napoleon. En woensdag 17 juni heeft het overvloedig en hard geregeld met als gevolg dat de kersen barsten en rot worden."
De boomgaard van Pajottenlander telt 130 fruitbomen met appelen, peren, noten, krieken en kersen. Bezieler en oprichter van Pajottenlander, Peter Vandendaele, is dezer dagen vooral terug te vinden in de toppen van zijn hoogstam kersenbomen. Hij geeft aan niet gerust te zijn over de toekomst van de kersenteelt. "Veel andere telers delen mijn bezorgdheid. De laatste jaren merken we dat hoogstam kersenbomen het steeds moeilijker krijgen om stand te houden."
Linda: "Peter fleurt helemaal op als hij in de hoge bomen mag klimmen om te oogsten. Je moet je hele leven een beetje kind blijven!"
Hiervoor wijst Peter vooral op de klimaatverandering en de gevolgen hiervan. "De extreme weersomstandigheden, of het nu gaat om de droogte en warmte of juist de grillige onweersbuien met plots veel regen of hagel, beschadigen het fruit. De klimaatveranderingen gaan zo snel dat de natuur niet genoeg tijd krijgt om zich aan te passen."
En dan is er ook nog de opkomst van exotische insecten die ten gevolge van de globalisering in onze contreien belanden. "Die zijn doorgaans agressiever dan de Europese varianten. De Aziatische fruitvlieg bijvoorbeeld valt ook onrijp fruit aan in tegenstelling tot de gewone fruitvlieg die enkel rijp fruit aanvalt. Vooral in rood fruit zoals kersen, krieken, frambozen, aardbeien, bramen, … leggen ze hun eitjes. Voor de Suzuki vliegen hangen wij vallen op met een mengeling van azijn en appelsap en een scheutje afwasmiddel."
De schade aan de Bigarreau Napoleon na de hagelbui van vorige week.
Peter vertelt dat veel kwekers inzetten op het kweken van kersen op laagstam in beschermende tunnels, waarin ze beter beschut zijn tegen neerslag en insecten. "Dit is echt niet hetzelfde. De smaak is anders en je mist de charme van de bloesems in de lente. Wij zullen altijd blijven inzetten op hoogstamfruit. Zowel kersen, als krieken, als appelen en peren - oude variëteiten met een ongelooflijk rijk aroma en smaak. Ik geloof nog steeds in een goed ecosysteem door te zorgen voor biodiversiteit in de boomgaard."
Voor meer informatie:
Linda Plessers
Pajottenlander
Kerkstraat 14
1670 Pepingen
+32 23603555
[email protected]
www.pajottenlander.be