Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw Nederlands Weiden: goed voor boer en koe

Een beweidingssysteem dat in Nederland de laatste jaren een grote vlucht neemt is het Nieuw Nederlands Weiden (NNW). Hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Reudink geeft uitleg.

Hoe werkt het Nieuw Nederlands Weiden?
Afhankelijk van de gewenste uren dat u wilt weiden, kiest u het aantal hectaren die u voor weidegang gaat gebruiken. Deze deelt u op in even grote percelen. U gebruikt vier tot zeven percelen voor het weiden; uw weideplatform. De rest van de percelen maait u. De koeien lopen vervolgens iedere dag in een nieuw perceel. Uitgangspunt is niet de hoeveelheid gras die er staat, maar de hoeveelheid gras die er groeit. De graslengte moet 10-12 cm zijn bij inscharen en 8-10 cm bij uitscharen. Wanneer er – na vier tot zes weken – nieuwe, gemaaide percelen zijn, neemt u deze op in de weidegang en laat u de oude weidepercelen liggen om te maaien. 

In figuur 1 ziet u in de graslandgebruikskalender (WeideKalender) hoe overzichtelijk en geordend het systeem werkt.

In figuur 2 ziet u het weideplatform (lichtgroen) en de circulatie getekend. De donkergroene percelen zijn de maai-percelen.


Dit voorbeeldbedrijf gebruikt zes percelen voor het weiden en zes percelen om te maaien.

Voordelen van het Nieuw Nederlands Weiden
Reudink noemt zeven voordelen van het Nieuw Nederlands Weiden. "Het is allereerst een breed toepasbaar systeem: het past erg goed bij AMS, hogere producties en grote koppels. En zeker ook wanneer er weinig huiskavel beschikbaar is. Daarnaast is het zeer overzichtelijk: Het brengt structuur in de weidegang; veehouder en koe weten waar ze aan toe zijn. Het is ook een erg flexibel systeem. Omdat het systeem uitgaat van wat er groeit, loopt u minder snel vast met beweiden. Meer of minder groei van gras compenseert u door meer of minder bij te voeren en te weiden. Bij gelijke groei is de hoeveelheid bijvoeding gelijk. Verder leidt het tot betere drogestofopname. De koe is in de zomer verzekerd van een hogere opname van drogestof. De pens blijft beter vol. Het systeem geeft ook dagelijkse feedback. Bij het ophalen van de koeien ziet u aan de lengte van het gras direct of u de volgende dag meer of minder moet weiden. En dus ook of de bijvoeding anders moet. Het geeft verder een betere graskwaliteit, de kwaliteit van het weidegras is hoger in vergelijking met omweiden, en het geeft kuilgras van betere kwaliteit."

"Kortom leidt het Nieuw Nederlands Weiden tot een hogere melkproductie en goedkoper produceren. Grotendeels door de constantheid van grasopname en bijvoeding. Weidegangmanagement komt op hoger niveau en er is rust voor boer en koe."

Voor meer informatie: www.reudink-bio.eu 

Publicatiedatum: