droogkast HerbERT in trek in coronatijd

"Wij maken conservering van groenten en fruit mogelijk op een manier die het product ontziet"

Midden in de steeds groter wordende crisis rondom het coronavirus, hebben houdbare levensmiddelen enorm aan betekenis gewonnen. Twee ambitieuze Oostenrijkers hebben met de droogkast HerbERT een passend alternatief voor de gebruikelijke conserven ontwikkeld. "Het toepassingsgebied van de installatie is enorm groot."

De verschillen tussen verschillende houdbare levensmiddelen zijn soms uitgesproken groot. Conserven worden vaak gepasteuriseerd of gesteriliseerd om de houdbaarheid te verlengen. "Door het pasteuriseren verandert echter de smaak van het voedingsmiddel. Bovendien moeten ze gekoeld opgeslagen worden, aangezien een kiemvrijheid niet gegarandeerd is.

Bij de sterilisatie stijgt de temperatuur zelfs naar meer dan 100 °C: het eten is dan weliswaar steriel en zeer lang houdbaar, maar verliest aan smaak en belangrijke voedingsstoffen. Een ander nadeel van deze manier van conserveren is het hoge energieverbruik", leggen de twee ontwikkelaars van de HerbERT-methode uit.


Links: De twee ondernemers Eduard Paschinger en Bernhard Kastner (r). Het systeem wordt in twee groottes aangeboden, namelijk met een droogvolume van 0,7  m3  – voor het drogen van kruiden, medicinale planten en kleine hoeveelheden groenten en fruit. Daarnaast is het systeem ook beschikbaar met een droogvolume tot 30 m3 – voor het drogen van maximaal 300 kilogram grondstof.

"Volle smaak door gepatenteerde droging" 
Hier komt het revolutionaire droogkastsysteem HerbERT in het spel. Gesneden levensmiddelen worden eenvoudig op de voedselveilige drooglades verdeeld en aansluitend tussen de 4 en 48 uur behoedzaam gedroogd.

De benodigde tijd wordt door verschillende factoren beïnvloed. Een belangrijke rol spelen het watergehalte en de snijbreedte van de te drogen producten, legt Eduard Paschinger uit. Hij is mede-eigenaar van het bedrijf en is samen met samenwerkingspartner Bernhard Kastner de drijvende kracht achter de innovatieve methode.

"HerbERT ontziet het product, zonder hitte. De naam is samengesteld uit het Engelse woord voor kruid (herb) en ERT (Energie-Rückgewinnungs-Technik, in het Nederlands 'energieterugwinningstechniek'). Door energie-extensief drogen blijven alle voedingsstoffen en kleuren behouden. Zo kunnen het oog en lichaam van gezonde, aromatisch gedroogde voedingsmiddelen genieten."

Houdbaarheid op 1
Natuurlijk staat bij de conservering van levensmiddelen de houdbaarheid op de voorgrond, onderstreept Eduard. "Dat de smaak daar niet onder hoeft te lijden, willen we met onze HerbERT graag bewijzen. De gepatenteerde cyclussturing droogt kruiden, groenten, fruit, paddenstoelen en bloemen betrouwbaar en behoedzaam. Daarnaast heeft HerbERT door onze energieterugwinningstechnologie slechts weinig energie nodig voor het drogen.“

Bovendien heeft HerbERT zich, als 's werelds eerste droogsysteem, aan een strenge test van het levensmiddelproefstation (LVA) onderworpen. Het resultaat: alle producten die in HerbERT gedroogd worden, voldoen aantoonbaar aan de strenge hygiëne- en houdbaarheidscriteria.

Ook voor de crisis was de behoefte er al, benadrukt Eduard. "We hadden reeds aanvragen vanuit meerdere landen voor het voordrogen van thee en kruiden om een contaminatievrije verzending naar overzee te garanderen, maar ook voor een zinvol gebruik van een overschot aan waardevolle landbouwproducten - bijvoorbeeld onverkoopbare watermeloenen met hagelschade."

Hoogwaardige groenten en fruit tijdens de crisis
De mobiele en modulaire bouwwijze maakt een eenvoudige verplaatsing en een snelle opbouw mogelijk, waardoor de methode in verschillende sectoren (bijvoorbeeld directe verkoop, retail, weekmarkthandel en verwerking) tot inzet komt. Bovendien biedt de kast bescherming tegen stof en vuil.

"De goed doordachte cyclussturing maakt onder andere het drogen van bijzonder kwetsbare kruiden mogelijk zonder deze kapot te maken. Dat wil zeggen, de huidmondjes van de planten blijven ontspannen, waardoor droogstress voorkomen wordt. "

Er wordt enkel water aan de voedingsmiddelen onttrokken, waardoor de houdbaarheid zich verhoogt. "Ons doel is de consumenten tijdens de crisis niet allen conserven ter beschikking te stellen, maar ook natuurlijk houdbaar gemaakte groenten en fruit van hoge kwaliteit", klinkt het afsluitend.

Voor meer informatie:
entfeucher.at.gmbH - HerbERT
Eduard Paschinger & Bernhard Kastner
Dr. Franz Wilhelm Str. 2
A-3500 Krems/Donau
+43 (0) 650 4711100
office@herb-ert.at  
www.herb-ert.at    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven