Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cooperativa La Cupa (Italië)

Klimaatverandering belemmert productieplanning

"De Italiaanse sector van hoogwaardige bewerkte groenten en fruit heeft geen last van de daling van de consumptie, vooral dankzij de vraag van de buitenlandse markt. Toch is het moeilijk om concurrerend te blijven vanwege de toename van de kosten voor grondstoffen. Extra vierge olijfolie is in prijs verdubbeld, om nog maar te zwijgen van de gasprijs, die praktisch vertienvoudigd is, zoals blijkt uit de energiefactuur van oktober 2022 in vergelijking met die van dezelfde maand in 2021", zegt Gianluca Manfredi, voorzitter van Cooperativa Agricola La Cupa.

Op de honderd hectare grond die La Cupa bezit in de Zuid-Italiaanse regio Apulië, teelt het bedrijf al meer dan veertig jaar een breed scala aan groenten. De volledige oogst is bestemd voor de vervaardiging van groenten in conserven, crèmes, ingelegde groenten, groenten in olie en gedroogde groenten, die verkrijgbaar zijn in verschillende formaten naargelang de afzetkanalen. Het bedrijf heeft twee verwerkingslijnen, één voor groenten in olie en de andere voor de verwerking van olijven. Het vlaggenschipproduct is de zongedroogde pruimtomaat. De tomaten worden gedroogd op een structuur die zich uitstrekt over een oppervlakte van 18.000 m2. Het is het product dat het bedrijf beroemd heeft gemaakt, niet alleen vanwege de grote productievolumes, maar ook omwille van de hoge mate aan specialisatie. Daarnaast worden ook nog andere groenten gedroogd.

De coöperatie is momenteel een nieuwe verwerkingsfaciliteit van 2.500 m2 aan het bouwen met modernere verwerkingslijnen en ook een ruimte voor de verkoop van producten van het merk La Cupa.

"Gezien het feit dat ons paradepaardje gedroogde tomaten zijn – die zijn goed voor 50% van de omzet –, hebben we al het vermoeden dat we een moeilijk seizoen tegemoet gaan. De klimaatverandering, met steeds vaker late nachtvorst, zorgt voor schade aan de teelt in de fase van de aanplant. Daarom is het moeilijk om volumes te programmeren, contracten af te sluiten en op voorhand prijzen vast te stellen. We hebben het immers al gezien in 2022, dat eindigde volgens de regels van de vrije markt, met duidelijk stijgende prijzen in vergelijking met voorgaande jaren. Zonder duidelijke en betrouwbare marktinformatie is het moeilijk werken, want tijdens de vijftig zomerdagen waarin we de tomaten bewerken, moeten we het verkoopseizoen plannen. En het helpt niemand om te speculeren op hogere prijzen", legt Gianluca Manfredi uit. 

Een echte specialiteit in het assortiment is de tomatenpassata, gemaakt van San Marzano tomaten of rode en gele cherrytomaten, verkrijgbaar in glazen potten van 420 of 680 gram. De nieuwste aanwinst is de Passata Rustica van gestoomde en gepureerde tomaten, gekookt au bain-marie, verkrijgbaar in een formaat van 3 kg voor restaurants en van 400 en 680 gram voor de retail.

La Cupa groeit gemiddeld met 30% op de Italiaanse markt en 15% van de omzet wordt in het buitenland gehaald, met name in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Slowakije, Tsjechië en Oostenrijk. De productie door derden in het buitenland vertegenwoordigt 60% van de omzet van de coöperatie.

De afzetkanalen zijn gespecialiseerde winkels, restaurants, kleine supermarktketens en online verkoop. Een belangrijk deel van de omzet wordt gerealiseerd met de levering van bewerkte producten en halffabrikaten aan private labels in binnen- en buitenland. Het doel is om vooral in het buitenland de omzet te verhogen en het assortiment kant-en-klare sauzen in traditionele mediterrane smaken uit te breiden. 

Voor meer informatie:
La Cupa Società Cooperativa Agricola
Via Supersano, 120
73020 Scorrano (LE) - Italië
Tel: +39 (0)836 460630
[email protected]
www.cooperativalacupa.it

Publicatiedatum: