Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Machandel werkt met ketenpartners samen richting eiwittransitie

"Wat wij in Nederland kunnen telen, kopen we hier"

Al bijna de volledige vier decennia dat Odin bestaat, is Machandel een van de vaste leveranciers. Het bedrijf is marktleider op het gebied van Demeter-conserven. Claartje Salzmann sprak namens Odin met algemeen directeur Han van der Loo en manager inkoop Hendrikus van Schepen over de samenwerking met Odin en de 'eiwittransitie', oftewel de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten in onze voeding.

Biodynamisch in hart en nieren
Het familiebedrijf Machandel werd in 1978 opgericht en zo'n 5 jaar later zag ook Odin het licht. Han: "In de jaren '70 en '80 had je een groep pioniers met onder andere Piet Glasbeek, oprichter van Machandel, en de oprichters van Odin. Zij deelden een gezamenlijke visie en ondersteunden elkaar dus ook. Hieruit is een samenwerking ontstaan die inmiddels al bijna 40 jaar voortduurt."

Hendrikus: "Bij Piet zat het biodynamische echt in hart en nieren. In die tijd bestond biodynamisch eigenlijk alleen nog maar in boeken van Rudolf Steiner, maar Piet ging ook toen al verder dan enkel op de biologische manier werken. Machandel was dan ook een van de eerste bedrijven in Nederland die het Demeter-keurmerk kreeg."

Han: "Voor Machandel is er nooit de keuze geweest of we biologisch en biodynamisch moesten werken, het is vanaf dag één gewoon hoe we het doen. Het is echt een overtuiging."

Duurzame, eerlijke relaties
Hendrikus: "We hebben door de jaren heen een enorm assortiment aan producten opgebouwd en we zijn de wereldmarktleider op het gebied van Demeter-conserven. Als je kijkt naar onze appelmoes bijvoorbeeld, daar worden miljoenen potten van geproduceerd. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld biodynamische augurken, zuurkool, Nederlandse peulvruchten, maar ook kokosolie en pindakaas."

Han: "De grondstoffen hiervoor komen uit de hele wereld en bij Machandel hanteren we niet de werkwijze vandaag dit, morgen dat. Prijzen voor telers blijven bij ons bijvoorbeeld vrij stabiel waardoor ze weten wat ze jaar in, jaar uit voor hun product kunnen verwachten. We werken op een duurzame manier en dat betekent ook dat we langdurige relaties opbouwen met onze leveranciers en afnemers, waarvan Odin er één is."

Hendrikus: "We hebben nu bijvoorbeeld een langlopend project van 3 à 4 jaar met Demeteraugurken. Hoewel het in het eerste jaar nog niet rendabel is en er haken en ogen aan zitten, proberen we het samen met onze teler en partner Westra van de grond te krijgen. Dat ondernemerschap wat Piet Glasbeek toen al heeft opgezet, daar zijn we nu dus nog steeds mee bezig."

Zoveel mogelijk lokaal
Hendrikus: "Veel peulvruchten zoals witte bonen en rode nierbonen komen vaak uit landen als Argentinië of China, omdat de arbeidskrachten daar goedkoop zijn evenals de landbouwgrond. Maar als je kijkt naar de CO2-uitstoot voor een product wat daar vandaan moet komen, is het verschil met een regionaal Nederlands product erg groot. Door de verandering van het klimaat lukt het tegenwoordig ook steeds beter om peulvruchten in Nederland te telen en daar kiezen we dan ook voor. Zo komen onze kapucijners uit Groningen en wordt de zoete mais in de polder van Flevoland geteeld. Toch zie je dat het per jaar kan verschillen, want door deze natte lente hebben we een deel van de maïs over moeten zaaien in Zeeland, dus dat voegt weer kosten toe. Maar we hoeven er niet lang over na te denken: wat wij in Nederland kunnen telen, kopen we hier."

On a mission naar meer plantaardige eiwitten
Hendrikus: "Naast dat we zoveel mogelijk regionale producten willen leveren, zijn we momenteel ook bezig met een project om de eiwittransitie-trend te stimuleren. We hebben ontzettend veel producten in ons assortiment die zeer eiwitrijk zijn, zoals pinda’s en noten maar ook peulvruchten als lupinebonen, witte bonen, rode nierbonen, kikkererwten en kapucijners. Dat zijn natuurlijk ideale vervangers voor vlees- of zuivelproducten doordat ze met hun veel gunstigere CO2-voetafdruk sterk bijdragen aan het behoud van onze planeet. We zien dat onze klanten daar steeds meer over nadenken en we zijn aan het onderzoeken hoe we deze producten voor onze klanten nóg aantrekkelijker kunnen maken. We werken daarin onder andere samen met Odin, want zoiets moet je met een ketenpartner aanpakken."

Bron: Odin

Publicatiedatum: