De afname van de biodiversiteit bij wilde dieren en planten hoort tot de grootste mondiale uitdagingen. Met het project 'Landbouw voor biodiversiteit' bevorderen WNF en EDEKA op een oppervlakte van circa 55.000 voetbalvelden actief de biodiversiteit in Duitsland. Nu krijgt het landbouwproject nog een duwtje in de rug en wordt het project in heel Duitsland zichtbaar: Sonnländer Bio Obst GmbH, een dochtermaatschappij van EDEKA, werkt in haar appelplantage in Diedrichshagen aan de Oostzee volgens de aanvullende criteria van de module 'bescherming van de biodiversiteit' en levert als eerste Duitse teler bio-fruit met extra bescherming van de biodiversiteit. De uit de mostappelen van Sonnländer geproduceerde EDEKA bio-appelsap komt in heel Duitsland in de schappen van de EDEKA-filialen te liggen. Het sap draagt naast het bio-keurmerk ook het groene 'Landbouw voor biodiversiteit'-logo.
Het in 2012 gestarte project 'Landbouw voor biodiversiteit' heeft het doel om in de biologische landbouw een extra standaard voor biodiversiteit te handhaven. "Dat Sonnländer de aanvullende criteria van 'Landbouw voor biodiversiteit' vervult is een belangrijke stap in het kader van ons engagement voor de bescherming van de biodiversiteit. We zijn blij dat we de consumenten nu ook het eerste in heel Duitsland verkrijgbare product uit dit programma aan kunnen bieden“, aldus Rolf Lange, leider bedrijfscommunicatie bij EDEKA. "In het kader van het partnerschap voor duurzaamheid van EDEKA en het WNF wordt het aanbod aan bio-producten met erkende certificering continue uitgebreid. Daarbij is het ook het doel om standaarden verder te ontwikkelen - zoals hier met aanvullende criteria voor biodiversiteit - die aantoonbaar werken", vult dr. Marina Beermann, leider van het partnerschap vanuit het WNF, aan. EDEKA steunt daarom 'Landbouw voor biodiversiteit' en verkoopt producten van deelnemende bio-bedrijven.
Bloemenweides voor wilde bijen en co
Dat Sonnländer Bio Obst GmbH zich op haar grote bio-appelplantages (circa 135 hectare) met behulp van een natuurbeschermingsmodule extra inzet voor biodiversiteit, komt vooral insecten zoals de wilde bijen ten goede: zo heeft het bedrijf extra bloemenweides gecreëerd. Ze bieden voedsel en levensruimte voor een grote variëteit aan wilde bijen, vlinders en andere insecten. Er worden soortenrijke bloemenmengsels langs randen gezaaid, bijvoorbeeld langs de buitengrenzen. Deze worden alleen indien nodig onderhouden, bijvoorbeeld gemaaid. Naast eenjarige bloemenmengsels worden er ook meerjarige mengsels gebruikt, om de diversiteit en de duur van het bloemenaanbod te vergroten.
Bescherming en bevordering van insecten staat ook bij het thema nesthulp in de focus: opgehangen bundels met plantenstengels, dood hout dat men laat liggen, maar ook insectenhotels horen tot de maatregelen. "Als op de weides en akkers volop insecten zoemen en brommen, komt dat ook vogels zoals de grauwe klauwier of boompieper en andere dieren zoals hagedissen en kikkers ten goede. De biodiversiteit wordt zo bevorderd en wordt een integraal bestanddeel van de productie", aldus WNF-deskundige dr. Marina Beermann.
Meer informatie:
https://www.landwirtschaft-artenvielfalt.de/
Bron: Edeka